Ovako je izgledalo slijetanje SpaceX-ove rakete

Jučer je SpaceX lansirao novu raketu koja je nosila 180 milijuna vrijedan Jason-3 satelit u orbitu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 18.01.2016. / 05:22

Google će vrlo vjerojatno investirati u SpaceX kako bi omogućio satelitski internet

Nakon što je nedavno misija slijetanja rakete na zemlju uspješno završena, SpaceX je pokušao ponoviti proces ovaj puta s novim satelitom. Iako su ranije najavljivali kako je ovo eksperimentalno slijetanje, SpaceX je gotovo uspješno uspio spustiti raketu na plutajuću platformu. Naime, kompanija spušta dio rakete na platformu u oceanu jer nemaju “okolišnu dozvolu” za spuštanje na zemlju.

Ovaj puta, sve je prošlo glatko sve do nekoliko sekundi prije spuštanja na platformu, kada je jedna od noga zakazala. Iako je Falcon uspješno prizemljivo, radi zakazane noge raketa se prevrnula i djelomično eksplodirala. Musk je na svom Instagramu istaknuo kako se najvjerojatnije radi o nakupini leda koja se stvorila radi kondenzacije kod guste magle prilikom polijetanja.

Probajte vi pravilno sletjeti s SpaceX Falcon 9 raketom

Iako je tehnički ovo nije uspješna misija, mnogi će se složiti kako je zapravo uspješna. Raketa je uspješno lansirala satelit u orbitu, te je sletjela na platformu, što se ranije dokazalo kao vrlo težak pothvat. Jedini problem ovaj puta bila je zakazana noga, koja će se vjerojatno u novom pokušaju riješiti.

Kako god bilo, Elon Musk i ekipa iz SpaceX-a mogu proslaviti ovo lansiranje, jer nakon nove financijske injekcije NASA-e, SpaceX ne mora brinuti u novcu u ovoj fazi, već se mogu fokusirati na rješavanje ovakvih sitnica.

U nastavku možete vidjeti kako je to izgledalo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti