Ovo je najvjerojatnije pokretač Bitcoina Satoshi Nakamoto

Za one manje upoznate, Bitcoin je prva digitalna valuta koja je u potpnosti nezavnisa. Mrežu čine sami korisnici pa tako nije potrebno posredovanje banke između korisnika i druge strane...

Saša Fišter sasa@zimo.co | 06.03.2014. / 17:16

Ovo je najvjerojatnije pokretač Bitcoina Satoshi Nakamoto

Za one manje upoznate, Bitcoin je prva digitalna valuta koja je u potpnosti nezavnisa. Mrežu čine sami korisnici pa tako nije potrebno posredovanje banke između korisnika i druge strane, bilo da samo trgujete ili želite jednostavno prebaciti novac. (Izvor)

Naravno, ova definicija sve popularnijeg Bitcoina nikako ne odgovara vlastima i bankama koji drže stvar u svojim rukama, jer je ovo  decentralizacija i osnova za sigurnost i slobodu Bitcoin tržišta.

Postanite naš fan na Facebooku!

Bitcoin je 2009. godine pokrenuo Satoshi Nakamoto, matemački genij, kao open source softver, a taj je naziv nosio jer je koristio kriptografiju kako bi kontrolirao kreiranje i transfer novca.

O pokretaču Bitcoina Satoshiju Nakamotu malo se toga znalo, no članak na Newsweeku otkriva mnoge detalje o životu ovog genija. 

Ukratko, nakon duge i detaljne istrage, došlo se do zaključka da je Nakomoto sramežljivi japansko-američki državljanin koji živi zajedno sa svojom 93-godišnjom majkom u Kaliforniji. Nakamoto je surađivao s ljudima koji su radili na Bitcoinu, no 2011. godine odustao je od projekta. Od onda živi u Kalfironiji gdje brine o svojoj majci, te je navodno radio u obrambenoj industriji te koristi Reverse Polish Notation u svom računalnom kodu.

Njegov brat Arthur Nakamoto kaže kako je Satoshi “budala”. “Ono što ne znate jest da je on radio na povjerljvivim stvarim. Njegov život bio je potpuno besmislen jedno vrijeme. Negirat će sve. Nikad neće priznati da je pokrenuo Bitcoin”.

Kao što je poznato, projekt Bitcoin zaživio je i bez njega, možda jače nego ikad, a mogao bi u potponosti promijeniti kako ljudi shvaćaju novac. Ukoliko vas zanima cijela priča, možete ju pročitati na Newsweeku.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti