Ovo je odgovor na pitanje potiče li Internet demokraciju i ljudske slobode

Neovisno o brojnim dokazanim štetnim faktorima koje su nam donijele moderne tehnologije, ključno je pitanje je li korist za ljudski rod ipak prevagnula...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.02.2014. / 18:55

Ovo je odgovor na pitanje potiče li Internet demokraciju i ljudske slobode

Neovisno o brojnim dokazanim štetnim faktorima koje su nam donijele moderne tehnologije, ključno je pitanje je li korist za ljudski rod ipak prevagnula...

Iako se apsolutno slažem da bi se umjesto ideja "internet za svakoga", a takvim kampanjama IT moćnika vrlo često svjedočimo, puno prije trebalo pozabaviti akcijom "hrana i voda za svakoga", svijet je bio i ostao poprilično okrutno mjesto na kojem je raslojavanje između staleža danas možda više nego ikada primjetno. I dok se mi sasvim razmaženo "natežemo" oko toga tko ima bolje računalo, prijenosnik ili pametni telefon, milijuni ljudi diljem svijeta ne znaju što znači svježa voda ili hrana. Hoćemo li to ikada promijeniti, pitanje je, makar kad čovjek realno pokuša sagledati stvari, šanse nam i nisu nešto posebne, jer je čovjek kao jedinka postao oličenje sebičnosti u previše slučajeva.

Ali, socijalnu komponentu ćemo ovog puta ostaviti po strani, ovdje ćemo se pokušati pozabaviti pitanjem - potiče li Internet razvoj demokracije? U tome će nam pomoći, zapravo je ona poanta cijele priče, ova sjajna, barem po mojem mišljenju, infografika koja donosi nevjerojatno detaljan pristup ovoj tematici. Uz standardne podatke koliko je danas korisnika Interneta u komparaciji s brojem stanovnika na Zemlji, kako stojimo sa statistikom na različitim kontinentima, autori nam donose i konkretne podatke o tome kako je Internet, s naglaskom na društvene mreže, ipak mijenjao neke stvari koje su izgledale nepromjenjive.

I sami smo svjedoci da se putem društvenih mreža danas brzo i poprilično jednostavno mogu organizirati i najaviti prosvjedi najrazličitije vrste. Vladajuće kaste diljem svijeta, koliko god se trudile, ipak ne mogu "ugasiti Internet", iako je on u nekim zemljama pod rigoroznom kontrolom, stvari se ipak mijenjaju na bolje. "Glas naroda" se doista daleko jače i više čuje otkako je tu Internet i društvene mreže, jer se ideje i protesti daleko brže i efikasnije prelijevaju na lokalnoj ili globalnoj razini nego što je to bio slučaj dok je sve išlo "usmenom predajom". 

Vrlo često sam osobno vrlo kritičan prema društvenim mrežama, ponekad se, vjerojatno kao i vi, pitam koliko sve to ima smisla i jesmo li zbog korištenja Facebooka, Twittera ili neke treće opcije bolji ljudi. Ali, baš zato mi se ova infografika doista svidjela, jer daje odgovor na to pitanje. Da, Internet je, na kraju dana ipak koristan, naravno pod uvjetom da ga koristite u altruističke svrhe i ciljeve. Uostalom, dajte si vremena i proučite ovu infografiku, shvatit ćete da se stvari miču, mijenjaju, da je Internet ipak donio brojne pozitivne pomake u nekim doista krucijalnim stvarima. Istina, (pre)često je banalan, bezvezan i trivijalan, ali ako se potrudimo, može postati moćno oružje u borbi protiv nepravde. Ovdje su navedeni konkretni primjeri kako je web pomogao u otkrivanju i mijenjaju stvari, rušenju totalitarnih režima i borbi za demokraciju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti