Ovo je zrakoplov budućnosti!

Tehnologija je bazirana na desecima tisuća mikro senzora ('pametna koža') s kojima će zrakoplovi biti obloženi i koji bi puno ranije mogli otkriti potencijalne probleme sa zrakoplovima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2014. / 09:56

Ovo je zrakoplov budućnosti!

Avioni, automobili i brodovi u budućnosti mogli bi biti zaštićeni 'pametnom kožom' koja bi mogla 'osjetiti' oštećenja i pregrijavanja poput ljudske kože. Ovu tehnologiju trenutno razvija britanska kompanija BAE Systems koja je namjerava implementirati na vojne zrakoplove, dok njenu primjenu u budućnosti možemo očekivati i na drugim prijevoznim sredstvima. Bazirana je na desecima tisuća mikro senzora s kojima će zrakoplovi biti obloženi, a ti bi senzori mogli mjeriti brzinu vjetra, temperaturu i pokrete te bi puno ranije mogli otkriti potencijalne probleme sa zrakoplovima.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji kompanije će rješavati probleme sa zrakoplovima prije redovitog ciklusa održavanja, zbog čega bi letenje zrakoplovima trebalo biti još sigurnije. Senzori će biti mali poput čestica prašine i imat će vlastite izvore napajanja, a na zrakoplove bi ih mogli nanositi poput boje, prenijeli su na BBC-u. Na ideju o razvoju ovakvih senzora došla je znanstvenica zaposlena u ovoj kompaniji Lydia Hyde gledajući mašinu za sušenje robe – naime, takve mašine imaju jednostavan senzor koji sprječava pregrijavanje sušilice te je ona odlučila isprobati mogu li takvi jednostavni i mali senzori zamijeniti velike i skupe senzore kakvi se danas koriste.

Tisuće ovakvih senzora mogu se koristiti kao 'pametna koža' koja bi mogla 'osjetiti svijet oko sebe', a ako bi se slična tehnologija uspjela implementirati u automobile, to bi moglo dovesti do revolucije u servisiranju jer ne bi morali čekati da prođe određeni broj godina (ili kilometara) prije nego pregledamo dijelove automobila, već bi nas ova tehnologija obavijestila čim se pojave prve naznake problema te bi se na ta način mogle spriječiti brojne prometne nezgode i spasiti ljudski životi.

Također, ovakvi senzori mogli bi se primjenjivati i u kućanstvu – npr. mogli bi uključiti grijanje u cijevima za vodu tijekom iznimno hladnih zima i na taj način spriječiti smrzavanje i pucanje cijevi i slično.

Foto: BAE Systems

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti