Ovo se dogodilo u posljednjih mjesec dana: Satelitske snimke otkrivaju drastične posljedice klimatskih promjena

Sjeverom Europe posljednjih mjesec dana vlada toplinski val koji je uspio u navedenom periodu promijeniti boju vegetacije iz zelene u smeđu, a to najbolje pokazuju satelitske snimke koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA).

B.V. | 27.07.2018. / 12:49

Satelitske snimke pokazale drastične promjene u vegetaciji u Europi, i to u samo mjesec dana (Foto: ESA) (Foto: ESA)

Boja vegetacije na sjeveru Europe promijenila se u svega posljednjih mjesec dana, pokazuju snimke satelita Copernicus Sentinel-3, koje je objavila Europska svemirska agencija. Ta drastična promjena rezultat je toplinskog vala, koji posljednjih mjesec dana čini sjever Europe neuobičajeno toplim u odnosu na prosječna ljeta dosad.

Satelitska snimka Sentinela-3 pokazuje područje Irske, Velike Britanije, Nizozemske, Belgije, Luxemburga, Njemačke i Francuske. Prvi dio snimke napravljen je 28. lipnja, a drugi dio 25. srpnja - razlika je i više nego vidljiva.

ESA je objavila snimke i iznad Danske i Švedske, koje je isto tako zahvatio spomenuti toplinski val i velika suša ovog ljeta, popraćena velikim požarima.

Nagle temperaturne promjene sve su češće, ističu klimatolozi. Zbog globalnog zatopljenja toplinski valovi usporavaju i šire se prema polovima Zemlje, odnosno zemljama poput Švedske i Kanade.

Jak je utjecaj na Skandinaviju, vidi se ovaj jaki val koji se čak malo izokrenuo. Zbog toga vladaju vrućine i imamo požare, rekao je za Dnevnik Nove TV nedavno klimatolog Mirko Orlić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti