Koliko god nam se to ponekad činilo neprikladnim, poznavanje računala i računalnih operacija danas se tretira gotovo kao pismenost i djeca jednostavno moraju pratiti trendove...

Da sve ne bude preozbiljno, ekipa iz tvrtke Play-i izabrala je poprilično dobar koncept; kreirali su robote koji će djecu predškolske dobi uvesti u svijet kodiranja i računalnog programiranja. Bo i Yana, tako su ih nazvali, uz igru i zabavu ponudit će djeci priliku za učenje u najranijoj dobi, iako će mnogi, vjerojatno i s pravom, konstatirati kako tehnološki napredak može „gušiti“ obično djetinjstvo.

„Shvaćamo kako mnogi smatraju da je za djecu predškolske dobi učenje programiranja preteško i nepotrebno, ali živimo u 21. stoljeću, naš je stav kako djeca moraju biti kreatori tehnologije, a ne samo konzumenti. Programiranje i upravljanje tehnologijom daje im osjećaj kako mogu mijenjati svijet, rješavati probleme, stoga mislimo kako je naš put ispravan“, rekao je Vikas Gupta, CEO Play-i tvrtke.

Interakcija sa svijetom i fizičkim objektima iznimno je važna za djecu i to od najranije dobi, stoga Bo i Yana rade upravo to – omogućuju djeci da se igraju i upravljaju. Dizajnirani su da potiču djecu na učenje, istraživanje, znatiželju... Ekranom osjetljivim na dodir klinci mogu upravljati ovim simpatičnim robotima kroz priče, glazbu, animaciju, otkrivati svijet oko sebe, u isto vrijeme uživajući i igrajući se, što je osnova svega.

Trenutačno Play-i skuplja donacije i investitore, koji bi trebali omogućiti da se Bo i Yana pojave na tržištu, a predviđena cijena je 149 američkih dolara za Bo robota, dok će Yana koštati 49 USD. Kako sve funkcionira možete pogledati u videu, a nas zanima vaše mišljenje jesu li ovakve stvari doista korisne za djecu ili je ipak prerano da ih već u predškolskoj dobi uvodimo u ozbiljan svijet računala, kodiranja i ostalih „zahtjevnih disciplina“, bez obzira što će im to sigurno koristiti kad odrastu... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju