Ovo su naša svijest i postojanje prikazani u svoj svojoj ljepoti i kompleksnosti

Svijest nam je savjetnik kojeg ponekad čujemo, ali rijetko kad imamo priliku poimati kako ona zbilja izgleda.

Ana Marija Kostanić | 16.06.2017. / 07:12

Ovako izgleda naša svijest – ali ne, ovo nisu snimke mozga, ovo je pravo umjetničko djelo naše moždane aktivnosti. Greg Dunn neuroznanstvenik je koji se odlučio okrenuti umjetnosti te je napravio umjetnički prikaz mozga uz pomoć fizičara Briana Edwardsa. Prikazi su uglavnom crtani rukom koristeći se posebnom tehnikom bakroreza.

Ovo je djelo dizajnirano da bude besprimjeran prikaz mozga, rekao je Dunn za svoj projekt.

Glavna slika (prva u galeriji) prikazuje moždanu opnu. Druga slika prikazuje talamus i bazalne ganglije (koji upravljaju našim osjetilima, pokretima i procesom odlučivanja), treća slika prikazuje mali mozak (koji nadzire naše pokrete i propriocepciju - svijest o vlastitom tijelu), četvrta tjemeni režanj mozga (koji povezuje kretnje s vidom) i na kraju vidimo moždano deblo s malim mozgom (koji zajedno reguliraju pokret i propriocepciju uz dodatne osnovne funkcije kao što je disanje).

Kako bi napravio ove umjetničko-znanstvene prikaze, Dunn je prvo prikupio različite informacije o ljudskom mozgu, uključujući sken snimke i detaljne prikaze neurona te njihov međusobni način povezivanja. Upotrijebio ih je kao inspiraciju za svoje crteže koje je crtao rukom na prozirnim listovima, izvještava News Scientist.

Radeći s Edwardom, Dunn je nadopunjavao te crteže pomoću računalnog modela koji može oponašati kako neuroni komuniciraju jedni s drugima te tako simuliraju kretanje signala kroz mozak. Ovaj znanstveni dvojac prikazao je u stvarnosti dobivene uzorke koristeći tehniku bakroreza s listićima zlata.

Kao rezultat tog rada, slike se ističu u posebnom svjetlu – prikazujuću svu raznolikost i kompleksnost neurona te protok informacija među njima.

Prikazali smo dubinu i širinu naše moždane aktivnosti, što nam pomaže da drugačije promišljamo o svom postojanju, izjavio je Dunn.

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti