Ovo su roboti koje vatrogasci zovu u pomoć kad ne ide drugačije

Kad je situacija previše opasna za ljude, u pomoć priskaču - roboti.

Martina Čizmić | 20.06.2024. / 09:10

Galerija

Veliki požari požari plastičnog otpada koji su se dogodili u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj (Osijek, Oroslavje i posljednji u Zaprešiću), veliki su izazov za vatrogasce. Ne samo da plastika tijekom sagorjevanja postiže visoku temperaturu (preko 1000 stupnjeva), već se razvijaju i otrovni plinovi koji mogu dodatno ugroziti njihovo zdravlje i živote.

Stoga u takvim ekstremnim situacijama, u pomoć priskače, robot. Točnije radi se o višenamjenskom vozilu na daljinskoj upravljanje koje je moguće koristiti u ekstremnim uvjetima - za uklanjanje i prevladavanje prepreka, nadzor, uklanjanje predmeta iz zone opasnosti, raspršivanje oblaka opasne tvari, ali i gašenje oblaka.

Predstavljanje sustava Komodo - 4 Domaća kompanija privukla pozornost svojom robotskom platformom za djelovanje u ekstremnim uvjetima

Hrvatska za sad ima dva takva robota - jedan je smješten u Rijeci, a drugi u Jastrebarskom kako bi se pokrilo što veće područje. U planu ih je nabaviti još kako bi se njihova sposobnost djelovanja proširila i na druge države u blizini.

O kakvim je robotima riječ?

Riječ je o robotima hrvatske proizvodnje, koji su napravljeni u zagrebačkoj tvrtki Dok-Ing, poznatoj po izradi upravo takvih specijaliziranih robotskih sustava.

Osmišljen i dizajniran za hitne intervencije, može djelovati u situacijama u kojima je intervencija ljudskih posada ograničena ili čak onemogućena zbog ekstremnih okolišnih uvjeta (visoke temeprature, eksplozije ili opasnosti od urušavanja).

Njime se daljinski upravlja, sa sigurne udaljenosti, iz zapovjednog i komunikacijskog centra koji je smješten u kamion koji dolazi zajedno sa robotom.

Ukupno je dugačak nešto manje od šest metara i širok oko 2,3 metra, s težinom od čak 16 tona. Može se kretati brzinom do 11 kilometara na sat pomoću gusjenica, kako mu nikakav teren ne bi predstavljao problem.

Predstavljanje sustava Komodo - 4 VIDEO i FOTO Dok-Ing predstavio svoje najmodernije robotsko vozilo dosad za koje kažu da je bez konkurencije: "Granica mu je samo mašta"

Kapacitet spremnika za vodu iznosi 2500 litara, a spremnika za pjenu 500 litara.

Ovisno o dodacima koje ima, može se koristiti u različitim situacijama. Hidraulička ruka tako može izbacivati vodu i pjenu za gašenje požara i na udaljenosti do 55 metara, dok hvataljka može podići predmete teške i do dvije tone. Treba istaknuti i kako je robot opremljen senzorima kojima može detektirati razinu kisika, opasnih i eksplozivnih plinova te temperaturu okoliša.

Do sad su se ovakvi roboti koristili u cijelom nizu ekstremnih situacija te tako pomogli da se spase ljudski životi i imovina. 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti