Njemačkoj prijeti gubitak statusa velesile automobilske industrije, upozorila je u ponedjeljak predsjednica Njemačke udruge automobilske industrije (VDA) Hildegard Mueller uoči sajma IAA Mobility.

Njemački proizvođači možda i mogu opstati bez reformi, ali Njemačka bi izgubila status automobilskog središta, rekla je šefica udruge za dpa.

Ključni su problemi po Mueller prekomjerna regulativa, spore političke odluke i nepostojanje pravnog okvira za pitanja poput umjetne inteligencije.

Na prvom je mjestu ipak struktura troškova, rekla je, zbog koje međunarodna konkurentnost Njemačke "dramatično" slabi.

Kupovina automobila, ilustracija Automobilska industrija s istoka sve veća konkurencija europskim brendovima

Osobito su troškovi energije znatno veći u Njemačkoj nego u drugim velikim prozvođačima automobila, precizirala je Mueller.

Automobilska industrija traži od države da privremeno subvenionira cijenu električne energije kako bi spriječila odlazak proizvođača baterija i poluvodiča iz Njemačke odnosno kako bi privukla strane kompanije u najveće europsko gospodarstvo.

Prošli tjedan vlada je kompanijama najavila porezno rasterećenje u visini 32 milijarde eura u iduće četiri godine, ali subvencije za struju još su predmet rasprava.

Kancelar Olaf Scholz otvorit će u utorak sajam IAA Mobility, koji okuplja proizvođače automobila, dobavljače, tehnološke tvrtke, ali i političare, napominje dpa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju