Ozbiljno upozorenje: Europa nije spremna za opasnosti koje donose klimatske promjene

Upozorenje dolazi u trenutku kada Europska komisija u utorak treba objaviti strategiju za jačanje sposobnosti bloka da se prilagodi klimatskim promjenama.

Hina | 11.03.2024. / 08:57

Klimatske promjene, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Opasnosti klimatskih promjena rastu, a Europska unija nije spremna nositi se s ekstremnim vrućinama, šumskim požarima i još gorim poplavama, upozorila je agencija EU-a u ponedjeljak.

Opasnosti klimatskih prijetnji "rastu brže od naše društvene spremnosti", rekla je direktorica Europske agencije za okoliš (EEA) Leena Ylä-Mononen u vrijeme objave novog izvješća agencije.

Predviđanje poplava Globalno zagrijavanje dovest će do sve više, sve jačih ekstremnih oborina, ali ima i dobra vijest

Prva procjena klimatskih rizika EEA-e pokazala je da su mnoga područja, od javne infrastrukture i financija do zdravlja i okoliša, u opasnosti, a neka su u većoj nego što se mislilo.

U izvješću je utvrđeno da sve veća suša i vrućina ne samo da ugrožavaju proizvodnju usjeva u južnoj Europi, već također ugrožavaju i zemlje srednje Europe.

Rastuća vrućina također predstavlja prijetnju prijenosu energije jer toplina utječe na dalekovode, a suše utječu na proizvodnju energije u sustavima nuklearnih elektrana. Poplave bi također mogle utjecati na sustave proizvodnje energije u južnoj Europi.

Vrućina, ilustracija Svjetski meteorolozi upozorili: Iako El Niño slabi, temperature će i dalje biti visoke

Ekstremne vrućine također su povezane s preuranjenom smrti jer je veliki dio stanovništva izložen toplinskom stresu, osobito na jugu EU-a. Sada je toliko vruće u južnoj Europi da komarci mogu prenijeti nekadašnje tropske bolesti.

Upozorenje dolazi u trenutku kada Europska komisija u utorak treba objaviti strategiju za jačanje sposobnosti bloka da se prilagodi klimatskim promjenama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti