Svjetski meteorolozi upozorili: Iako El Niño slabi, temperature će i dalje biti visoke

Očekujemo temperature iznad normale u nadolazećim mjesecima, između ožujka i svibnja, i općenito u većini kopnenih područja.

Hina | 06.03.2024. / 12:00

Vrućina, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vremenski obrazac El Niño počeo je slabjeti, ali će nastaviti poticati iznadprosječne temperature diljem svijeta, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

El Niño je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku.

El Niño, koji se u prosjeku javlja svake dvije do sedam godina, obično traje devet do 12 mjeseci i može izazvati ekstremne vremenske pojave kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše.

Glasnogovornica WMO-a Claire Nullis rekla je u utorak da je El Niño dosegao vrhunac u prosincu i da će ući među pet najjačih u povijesti.

Sada postupno slabi, ali očito će nastaviti utjecati na globalnu klimu u nadolazećim mjesecima, rekla je novinarima u Ženevi.

Vrućina, ilustracija Neslavni rekord: Globalna prosječna temperatura već je premašila gornju granicu Pariškog sporazuma

Očekujemo temperature iznad normale u nadolazećim mjesecima, između ožujka i svibnja, i općenito u većini kopnenih područja.

U odvojenoj izjavi, glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo rekla je da je El Niño djelomično pridonio nedavnim temperaturnim rekordima.

Svaki mjesec od lipnja 2023. postavio je novi mjesečni temperaturni rekord – a 2023. je bila daleko najtoplija godina dosad zabilježena, rekla je Saulo u izjavi.

El Niño je pridonio ovim rekordnim temperaturama, ali staklenički plinovi koji zadržavaju toplinu nedvosmisleno su glavni krivac.

WMO je rekao da postoji oko 60 posto izgleda da se El Niño zadrži od ožujka do svibnja i 80 posto izgleda da neutralni uvjeti budu od travnja do lipnja.

Postoji mogućnost da se La Niña - vremenski obrazac karakteriziran neuobičajeno niskim temperaturama u Tihom oceanu - razvije kasnije tijekom godine, ali izgledi ostaju neizvjesni, rekao je WMO.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti