Pacijent s Neuralinkovim čipom pomiče miš pomoću misli

Implantat tvrtke Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

Hina | 20.02.2024. / 10:27

Neuralink (Foto: AFP PHOTO / NEURALINK)

 Čini se da se prvi čovjek kojemu je ugrađen moždani implantat tvrtke za medicinsku tehnologiju Elona Muska, Neuralink u potpunosti oporavio i može upravljati računalnim mišem uz pomoć misli, rekao je u ponedjeljak američki osnivač startupa.

Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološke učinke kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo uz pomoć svojih misli, objavio je Musk na platformi društvenih medija X.

Elon Musk Neuralinkov moždani čip prvi put usađen u čovjeka, Musk se hvali rezultatima

Kazao je kako u Neuralinku sada nastoje postići da pacijent mišem napravi što više klikova.

Iz tvrtke nisu odmah odgovorili na Reutersov upit za dodatnim pojedinostima.

Tvrtka je u siječnju ugradila implantat u mozak svojega prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u rujnu dobila odobrenje za to.

Implantat tvrtke Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

U svibnju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama.

Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno.

Mozak, ilustracija Moždani implantati mijenjaju život

Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo biti dovoljno da se, primjerice, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu.

Čak i u slučaju uspješnih operacija mogu proći mjeseci dok pacijent nauči upravljati računalom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.

Istraživanje ovakvih veza mozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Musk ima velike planove kada je Neuralink posrijedi. Kazao je kako želi omogućiti da se uz pomoć brzih kirurških ugradnja implantata počnu liječiti stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti