Pametni prozor omogućuje slijepima da uživaju u panorami

Pametni prozor "prevodi" sliku tako da ju slijepe osobe mogu osjetiti i "pročitati".

Martina Čizmić | 04.05.2018. / 13:03

Feel the View (Foto: Ford Italy/Profimedia) (Foto: Ford Italy/Profimedia)

Vožnja pitoresknim krajolikom užitak je koji je teško opisati. Upravo zato najčešće fotografiramo krajolike i poglede koje želimo trajno zabilježiti. No slijepe osobe nemaju mogućnost uživanja u tim krajolicima. Čak i ako im netko opisuje krajolik, scena se toliko brzo može mijenjati da kasnimo s opisom.

Kako bi i slijepim osobama omogućili da barem nakratko iskuse ljepotu krajolika tijekom vožnje automobilom, u Fordu su razvili uređaj koji su nazvali "Feel the View". Ovaj uređaj, koji svaki prozor na automobilu pretvara u pametni prozor, omogućava slijepim i slabovidnim osobama da vizualiziraju krajolik pomoću dodira.

Feel the View (Foto: Ford Italy/Profimedia) (Foto: Ford Italy/Profimedia)

Feel The View fotografira krajolik i pretvara ih u visokokontrastne crno-bijele fotografije. Slijepa osoba samo treba pritisnuti gumb na uređaju i on će sam odraditi cijeli posao. Nakon toga uređaj će obrađenu fotografiju reproducirati na staklu prozora koristeći posebne LED diode. Kako slijepa osoba prelazi prstima preko slike, tako različite boje različito vibriraju i omogućuju osobi da vizualizira krajolik iako ga ne može vidjeti.

Feel The View razvila je talijanska podružnica Forda, u suradnji s GTB Roma i startupom Aedo, specijaliziranim za uređaje namijenjene slijepim i slabovidnim osobama.

Tehnologija je napredna, ali je koncept zapravo veoma jednostavan i mogao bi obična putovanja pretvoriti u zaista upečatljiva, istaknuo je prilikom predstavljanja projekta glasnogovornik Ford Italy, Marco Alu Saffi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti