Pametna prtljaga slijedit će vas po aerodromu i obavještavati o lokaciji

Samsung i Samsonite razvijaju kofere i putne torbe koje će vlasnike obavještavati o lokaciji, upozoravat će ih kada ih netko otvori bez znanja vlasnika te će ih pratiti po aerodromu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2015. / 09:38

Pametna prtljaga slijedit će vas po aerodromu i obavještavati o lokaciji

Sve više predmeta oko nas postaje 'pametno' – telefoni, satovi, naočale, odjeća, televizori su postali toliko 'pametni' da nas već i prisluškuju, a u budućnosti ćemo koristiti i pametne kofere i torbe koje će biti jako teško izgubiti. Pametni kofer ranije je predstavila kompanija Bluesmart (njegova prodaja počinje krajem godine), a na razvoje slične serije pametne prtljage sada surađuju Samsonite i Samsung. Zahvaljujući GPS-u, vlasnici ovakvih torbi uvijek će moći pratiti lokaciju svoje prtljage, a torba će ih obavještavati i o brojnim drugim korisnim informacijama.

Tako će, putem posebne mobilne aplikacije, torba poslati obavijest vlasniku kada je izvađena iz aviona pa čak i kada je stavljena na traku za preuzimanje prtljage na aerodromima, a također će slati obavijest ako netko otvori torbu bez znanja njegovog vlasnika. Kada avion sleti, a torbe se pojave na traci za preuzimanje prtljage, vlasnici će odmah moći provjeriti je li njihova torba na traci ili je još na putu ili u avionu, a praćenjem torbe moći će se spriječiti da ona slučajno završi u pogrešnom avionu, odnosno na pogrešnoj destinaciji. Pored navedenog, Samsung i Samsonite razvijaju i tehnologiju koja će torbama omogućiti automatsko chekiranje na aerodromima te će čip ugrađen u torbe obavijestiti sustav na aerodromu kada putnik stigne u zračnu luku, a sustav će torbu povezati s brojem leta i destinacijom – nakon toga putnici će sami staviti torbu na traku za vaganje i dobit će identifikacijsku oznaku prtljage na pametni telefon.

No, niti to nije sve jer će koferi i torbe koje razvijaju ove kompanije imati vlastiti pogon/motor za kretanje pa će, umjesto da ih putnici nose i guraju, torbe slijediti svoje vlasnike. Ipak, na ovakvu tehnologiju morat ćemo još malo sačekati jer Samsung i Samsonite još nisu uspjeli napraviti dovoljno male motore koji bi pokretali torbe, a koji ne bi zauzimali puno prostora. 

Izvor: Yahoo

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti