Pametni telefoni iz dana u dan postaju sve pametniji

Umjetna inteligencija već pomaže da pametni telefoni postanu još pametniji, a njihovo korištenje još jednostavnije.

Martina Čizmić | 18.04.2019. / 08:46

Umjetna inteligencija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Pametni telefoni postaju sve pametniji zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju. U kombinaciji s još više objektiva, snažnim senzorima i pametnim algoritmima, nove generacije telefona postaju snažan alat za posao i zabavu.

Dok svaka kamera može snimiti ono što stavite ispred nje, uvođenje umjetne inteligencije znači da kamere sada mogu razumjeti ono što vide.

Umjetna inteligencija i neuronske mreže mogu prepoznati što se nalazi u kadru i dohvatiti najbolju sliku, čak i ako fotografirate bez fokusiranja, objašnjava Simon Forrest, glavni tehnološki analitičar u Futuresource Consultingu te dodaje: Mislim da će korisnici primijetiti bolju kvalitetu slike na ovim telefonima, a ljepota ove tehnologije u tome je što ne moraju razumjeti kako ona funkcionira. Budući da se proizvođači pametnih telefona najviše razlikuju po kamerama, ulaganje u kamere je ogromno.

Umjetna inteligencija omogućuje razlikovanje sličnih objekata koji se nađu ispred objektiva kamere. Optimizira objekt bez potrebe za namještanjem postavki kamere i može u trenutku prepoznati do 1500 objekata, a zahvaljujući strojnom učenju sustav s vremenom postaje sve bolji.

No utjecaj umjetne inteligencije nije ograničen samo na obradu. Prema Izvješću Economist Intelligence Unita (EIU) iz 2018., umjetna inteligencija također će poticati napredak u znanosti o materijalima. Naime, ona već pomaže znanstvenicima da ubrzaju otkrivanje novih spojeva. U izvješću koje istražuje kako će umjetna inteligencija i design thinking transformirati proizvodnju tehnologije u budućnosti, sedam od deset ispitanika vjeruje da će fleksibilni pametni telefoni biti sveprisutni do 2020., upravo zahvaljujući napretku u znanosti o materijalima.

Zrnati noćni snimci dugo su bili problem kod pametnih telefona, ali umjetna inteligencija sada pomaže u ostvarivanju doživljaja noćnih vizura gradova kao što su Hong Kong i New York. U slabim svjetlosnim uvjetima umjetna inteligencija umjetno stabilizira snimke dugom ekspozicijom kroz inteligentni odabir i kombiniranje nekoliko različitih okvira, čime dobivamo fotografije bez zamućenja. Tako je moguće snimiti fotografiju ekspozicijom od šest sekundi i dobiti jasnu sliku – čak i ako se ruke tresu.

Kamere opremljene umjetnom inteligencijom mogu ostvariti zapanjujuću razinu detalja čak i kad su daleko od onog što snimaju, bilo da je riječ o Eiffelovu tornju u Parizu, Kineskom zidu ili Tokijskom Skytreeu. Isto tako mogu identificirati subjekte pred kamerom i izbrisati nedostatke na licu tijekom samog snimanja fotografije, čime se uklanja potreba za dodatnom obradom prije objavljivanja na društvenim mrežama.

Naravno, ništa od toga nije važno ako vam se baterija isprazni dok s divljenjem gledate Grand Canyon. No nemajte straha jer AI i ovdje pomaže. Optimiziranjem aplikacija u telefonu AI poboljšava vijek trajanja baterije, što znači da ćete za vrijeme cjelodnevnih turističkih obilazaka moći dijeliti i objavljivati fotografije ​​na Instagramu bez brige o tome koliko vam je baterije preostalo.

Kako nam još umjetna inteligencija može poboljšati korištenje pametnog telefona i učiniti ga (ali i nas) još pametnijim? Jedva čekamo iskusiti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti