Pametni telefoni procijenili da je njemačka aplikacija za koronu prezahtjevna i - ugasili ju

Aplikacija koja bi trebala građane upozoriti ako su došli u kontakt s nekim tko je pozitivan na koronavirus tjednima je zapravo bila beskorisna.

Martina Čizmić | 24.07.2020. / 12:07

Corona Warn App (Foto: Zimo)

Brojne zemlje diljem svijeta razvile su različite aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom. I dok su neke zemlje razvijale vlastite apliakcije, druge su uzele prokušane verzije i prilagodile ih svojim potrebama. Hrvatska bi također trebala ovih dana dobiti svoju aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom. Kako će izgledati i funkcionirati, još nije poznato, ali zna se da će biti dobrovoljna, odnosno da ju građani neće morati instalirati ako to ne žele.

Slika nije dostupna Hoćete li je koristiti? Aplikacija za praćenje kontakata trebala bi biti dostupna u Hrvatskoj kroz dva tjedna

Slika nije dostupna Ne vjeruju joj: Slovenci baš i ne žele koristiti aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom

I u Njemačkoj je već nekoliko mjeseci u upotrebi aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, a prema posljednjim informacijama, instaliralo ju je 16 milijuna građana, odnosno tek petina ukupnog stanovništva te zemlje. Problem je što je i među tih 16 milijuna pametnih telefona na koje je aplikacija preuzeta, na dijelu njih ona bila "mrtvi kod u uređaju".

Kako je otkrio njemački Bild, neki mobiteli pogonjeni Androidom procijenili su da aplikacija, koja se mora stalno ažurirati i biti aktivna, troši previše energije te su ju - ugasili.

Prema nekim procjenama, na dijelu pametnih telefona aplikacija koja je vlasnike trebala upozoriti da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom jednostavno nije funkcionirala. I to nekoliko tjedana.

Krivnja je dijelom na njemačkom Ministarstvu zdravstva koje je izdalo aplikaciju, a nije testiralo kako se aplikacija ponaša na različitim uređajima. Dijelom i na korisnicima koji su mogli isključiti takvu opciju štednje baterije, ali nisu. A dijelom i na pametnim telefonima jer su jednostavno - previše pametni.

Slika nije dostupna Problemi za Britance: Aplikacija za praćenje kontakata krši odredbe GDPR-a?

Slika nije dostupna Na granici ćemo uz putovnicu pokazati i aplikaciju koja garantira naš COVID-19 status?

Zanimljivo, iz njemačkog SAP-a koji je napravio aplikaciju ističu kako je problem već dulje poznat te kako su u često postavljanim pitanjima naveli kako isključiti opciju štednje baterije i ostaviti aplikaciju aktivnom. No tko od korisnika zaista čita "često postavljana pitanja" i kako uopće može primijetiti da mu aplikacija koja bi trebala raditi u pozadini - ne radi?

Kako bi riješili taj problem, u SAP-u su napravili novu verziju aplikacije, koja će zaobići opciju štednje baterije i tako ostati stalno aktivna. No pitanje je koliko je ljudi možda bilo izloženo virusu, a da to nisu znali jer je aplikacija koja ih je trebala obavijestiti - spavala.

Izvor: Bild

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti