Brojne zemlje diljem svijeta razvile su različite aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom. I dok su neke zemlje razvijale vlastite apliakcije, druge su uzele prokušane verzije i prilagodile ih svojim potrebama. Hrvatska bi također trebala ovih dana dobiti svoju aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom. Kako će izgledati i funkcionirati, još nije poznato, ali zna se da će biti dobrovoljna, odnosno da ju građani neće morati instalirati ako to ne žele.

I u Njemačkoj je već nekoliko mjeseci u upotrebi aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, a prema posljednjim informacijama, instaliralo ju je 16 milijuna građana, odnosno tek petina ukupnog stanovništva te zemlje. Problem je što je i među tih 16 milijuna pametnih telefona na koje je aplikacija preuzeta, na dijelu njih ona bila "mrtvi kod u uređaju".

Kako je otkrio njemački Bild, neki mobiteli pogonjeni Androidom procijenili su da aplikacija, koja se mora stalno ažurirati i biti aktivna, troši previše energije te su ju - ugasili.

Prema nekim procjenama, na dijelu pametnih telefona aplikacija koja je vlasnike trebala upozoriti da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom jednostavno nije funkcionirala. I to nekoliko tjedana.

Krivnja je dijelom na njemačkom Ministarstvu zdravstva koje je izdalo aplikaciju, a nije testiralo kako se aplikacija ponaša na različitim uređajima. Dijelom i na korisnicima koji su mogli isključiti takvu opciju štednje baterije, ali nisu. A dijelom i na pametnim telefonima jer su jednostavno - previše pametni.

Zanimljivo, iz njemačkog SAP-a koji je napravio aplikaciju ističu kako je problem već dulje poznat te kako su u često postavljanim pitanjima naveli kako isključiti opciju štednje baterije i ostaviti aplikaciju aktivnom. No tko od korisnika zaista čita "često postavljana pitanja" i kako uopće može primijetiti da mu aplikacija koja bi trebala raditi u pozadini - ne radi?

Kako bi riješili taj problem, u SAP-u su napravili novu verziju aplikacije, koja će zaobići opciju štednje baterije i tako ostati stalno aktivna. No pitanje je koliko je ljudi možda bilo izloženo virusu, a da to nisu znali jer je aplikacija koja ih je trebala obavijestiti - spavala.

Izvor: Bild

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju