Ne vjeruju joj: Slovenci baš i ne žele koristiti aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom

Čak dvije trećine Slovenaca ne vjeruje da ih aplikacija neće pratiti i da neće bilježiti njihove privatne podatke.

Hina | 16.07.2020. / 16:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Samo bi četvrtina Slovenaca dobrovoljno instalirala mobilnu aplikaciju koja bi ih upozoravala na blizinu osoba zaraženih koronavirusom, a nešto manje manje od 60 posto ako bi se to propisalo kao zakonska obveza, pokazalo je u četvrtak objavljeno ispitivanje.

Takav bi sustav uspješno djelovao ako bi aplikaciju 'skinulo' najmanje 50 do 60 posto stanovnika, ali je ispitivanje 566 građana pokazalo da su neskloni predloženom rješenju.

Manje od 10 posto ispitanih navelo je da će "sigurno" instalirati aplikaciju, 17 posto da bi to "vjerojatno" učinilo, 15 posto je još neodlučnih, a ostali "sigurno" to ne bi učinili. Kada bi instaliranje aplikacije bilo obvezno, na to bi se odlučilo 58 posto ispitanika.

No, dvije trećine navodi da ne vjeruje jamstvima vlade kako se aplikacija ne bi zlorabila za praćenje osoba, njihove geolokacije i ostalih privatnih, zaštićenih podataka, pokazalo je istraživanje.

Vlada Janeza Janše je početkom tjedna najavila razvoj aplikacije koju će u svoje mobilne telefone moći instalirati zaraženi, oni koji su u karanteni te svi ostali građani kako bi se omogućilo učinkovitije praćenje širenja broja zaraženih.

Vlada navodi da bi se aplikacija temeljila na tehnologiji otvorenog koda kao i u Njemačkoj i uvjerava da bi privatni podaci bili zaštićeni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti