"Pametnim" prometnim znakovima protiv korištenja telefona u vožnji

U planu im je razviti sustav koji bi snimao registracijske pločice i vozače koje "uhvate" da razgovaraju na telefonu, što bi uvelike olakšalo kažnjavanje.

Martina Čizmić | 12.07.2018. / 12:10

Prometni znak (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Korištenje telefona, posebno pametnog telefona, ali i druge zabavne tehnologije u vožnji uvelike smanjuje koncentraciju vozača i povećava rizik od prometne nesreće.

Prema posljednjim informacijama, u Hrvatskoj čak 91 posto vozača koristi mobilni telefon u vožnji, najčešće za razgovor, slanje poruka ili navigaciju.

Iako su svjesni da je takvo ponašanje opasno, velik broj nije spreman mijenjati svoje navike, bez obzira na kazne koje im prijete.

Slična je situacija i u Velikoj Britaniji no oni su se odlučili na nešto drugačiji, visokotehnološki pristup rješavanju problema.

U Norfolku, blizu Londona, odlučili su instalirati pametne prometne znakove koji se uključuju kad detektiraju korištenje mobilnog telefona u vožnji. Poput znakova koji detektiraju brzinu i upozoravaju vozača da uspori, ti pametni znakovi vozača upozoravaju da prestane koristiti svoj mobilni telefon.

Pametni znakovi razvijeni su u suradnji s dr. Hellen Wells, kriminologinjom sa Sveučilišta Keele.

Kako ističu iz tvrtke Westcotec, koja izrađuje pametne znakove, sustav se sastoji od senzora koji prepoznaje aktivni signal mobilnog telefona i ekrana na kojem se ispisuje upozorenje. Dodaju kako sustav može "prepoznati" koristi li se mobilni telefon za poziv, slanje tekstualnih poruka ili mobilni internet.

U Westcotecu su svjesni da bi pametni znak mogli aktivirati i putnici u automobilu koji koriste mobilni telefon, ali zasad nemaju razvijenu tehnologiju koja bi mogla razlikovati tko točno koristi telefon u automobilu koji se kreće.

Također, u planu im je razviti sustav koji bi snimao registracijske pločice i vozače koje "uhvate" da razgovaraju na telefonu, što bi uvelike olakšalo kažnjavanje.

Pametni znakovi mjesec će dana biti na četiri lokacije na području Norfolka, a potom će biti preseljeni na druge lokacije za koje policija procijeni da su kritične.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti