Partnerstvo za čisti vodik osigurat će 2,5 milijuna eura za razvoj gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za podatkovne centre

Konzorcij od sedam tvrtki - Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS i Vertiv – istražit će inovativnu integraciju gorivih ćelija od krutog oksida s tehnologijom neprekinutog napajanja (UPS) i litij-ionskim baterijama.

Martina Čizmić | 20.01.2022. / 17:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Podatkovni centri, koji rade bez prekida i osiguravaju stalni pristup potrebnim informacijama, veliki su potrošači električne energije. Kako se u svijetu sve više vodi računa o štednji energije i smanjenju emisije stakleničkih plinova, tvrtke koje se bave projektiranjem i izgradnjom podatkovnih centara ulažu u razvoj novih, energetski učinkovitih tehnologija.

Tako će konzorcij od sedam tvrtki - Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS i Vertiv – istražit će inovativnu integraciju gorivih ćelija od krutog oksida s tehnologijom neprekinutog napajanja (UPS) i litij-ionskim baterijama kako bi se pružila otporna i čista primarna energija za razvoj podatkovnih centara i drugih kritičnih infrastruktura. Implementacija gorivih ćelija prirodnog plina s krutim oksidom (SOFC) kao primarne energije bit će ključna za korištenje zelenog vodika u primjeni gorivih ćelija, kako za rezervne tako i za glavne energetske sustave.

Partnerstvo za čisti vodik osigurat će 2.5 milijuna eura koja će pomoći u financiranju projekta razvoja gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za napajanje podatkovnih centara na kojem konzorcij radi. Zahvaljujući ovom doprinosu, predviđa se kako bi se koncentracija emisije ugljika iz operativnih aktivnosti mogla smanjiti do 100%. Projekt EcoEdge PrimePower (E2P2) je nova proof-of-concept inicijativa čiji cilj su razvoj i demonstriranje gorivih ćelija s niskom emisijom ugljika uz pružanje ekonomičnih i otpornih rješenja za podatkovne centre i njihovo okruženje.

Mate Rimac i Euisun Chung Dobar posao u Svetoj Nedelji: Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna u Rimac Automobile

Digitalizacija i industrija podatkovnih centara rastu sve brže i stoga je još važnije ubrzati naše putovanje prema ekološki održivoj budućnosti. To se može omogućiti samo razvojem čistih, inovativnih tehnologija poput rješenja gorivih ćelija kako bi se osigurala održiva energija za digitalni svijet. Vertiv je ponosan što aktivno doprinosi proof-of-concept inicijativi projekta E2P2 i raduje se što će svojim globalnim kupcima ponuditi energetska rješenja nove generacije, rekao je Giordano Albertazzi, predsjednik Vertiva za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Kako su istaknuli iz Vertiva, gorive ćelije prepoznate su kao čišće i tiše rješenje za napajanje koje može ublažiti potražnju za energijom na gradskim energetskim mrežama. Mogu se postaviti na samoj lokaciji podatkovnih centara i raditi koristeći prirodni plin, bioplin, UNP ili zeleni vodik, kojeg je moguće transportirati i distribuirati preko već postojećih plinskih mreža.

Projekt E2P2 označava uzbudljiv korak prema značajnom smanjenju emisije ugljika, dok istovremeno ispunjava zahtjeve za vrlo otporno kritično napajanje podatkovnih centara. U središtu ove vizije je tržišno orijentiran pristup koji integrira inovacije i angažman dionika kako bi se maksimalno povećale mogućnosti prihvaćanja i preuzimanja stacionarnih gorivih ćelija kao pouzdanih, učinkovitih i decentraliziranih primarnih izvora energije i za druge industrijske primjene.

Slika nije dostupna Otvoren 11 milijuna eura vrijedan najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj

Slika nije dostupna "Vašim podacima ne prijete samo hakeri i nestanak struje nego i klimatske promjene"

Konzorcij se nada da će razviti autoritativni otvoreni standard za primjenu gorivih ćelija kako bi započeli put prema komercijalizaciji gorivih ćelija kao izvora energije za podatkovne centre u Europi, demonstrirajući potencijalnu ulogu ove industrije u postizanju ciljeva Europske unije za smanjenje emisije ugljika.

Kontinuiranom podrškom za istraživanje i razvoj gorivih ćelija za stacionarne primjene, Partnerstvo za čisti vodik uspjelo je postaviti snažne temelje za europsku industriju kako bi predvodili razvoj i primjenu novih tehnologija. Ponosni smo jer vidimo da će projekt E2P2 osigurati čistu primjenu temeljenu na gorivim ćelijama za dekarbonizaciju podatkovnih centara unutar moćnog konzorcija koji okuplja pružatelje gorivih ćelija, integratore sustava kao i operatere podatkovnih centara te energetske tvrtke. Projekti kao što je E2P2 apsolutno su neophodni u ponudi rješenja za neiskorištena tržišta s velikim potencijalom za doprinos našim ambicioznim klimatskim ciljevima EU-a, istaknuo je Bart Biebuyck, Izvršni direktor, Partnerstvo za čisti vodik

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti