Otvoren 11 milijuna eura vrijedan najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj

Novi podatkovni centar ispunjava sve ekološke i tehnološke norme, a izgrađen je u samo godinu dana.

Martina Čizmić | 30.11.2021. / 15:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura, koji je izgrađen u zagrebačkom naselju Otok, najmoderniji je takav centar u Hrvatskoj, ali i regiji. Kako je istaknuto danas na predstavljanju centra, njegovom izgradnjom, A1 Hrvatska, spreman je pružiti uslugu najzahtjevnijim korisnicima u privatnom i javnom sektoru. Izgrađen je prema Tier III kriterijima UpTime instituta, a poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.

Na otvorenju centra okupljenima se obratio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je važnost digitalne infrastrukture za gospodarski oporavak i razvoj.

Kvalitetna i nova infrastruktura važan je preduvjet našeg gospodarskog i društvenog napretka, gdje osim ulaganja u izgradnju širokopojasnih mreža Vlada RH potiče uspostavu mreža velikih kapaciteta. Osim mrežne infrastrukture, za funkcioniranje digitaliziranog društva potrebna je i druga infrastruktura, kao što su ovakve banke podataka i zbog toga čestitam A1 Hrvatskoj, istaknuo je Butković usporedivši važnost mrežne infrastrukture za gospodarstvo s cestama i prugama.

Slika nije dostupna Gradi se najmoderniji podatkovni centar u regiji vrijedan 11 milijuna eura

Prisutan je bio i državni tajnik središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji je dodao je da je digitalna infrastruktura poput ovog podatkovnog centra, iznimno bitna za razvoj digitalnog društva. Osim nje, ključan je i razvoj 5G mreže, smatra Gršić.

Sve je to odskočna daska za daljnje ubrzanje digitalne transformacije. Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) uspostavlja se prilika da se digitalizacija sustavno, planski i puno brže razvija u cijeloj Hrvatskoj. Europska komisija je prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) u 2021. prepoznala naše ambicije kojima želimo dostići zacrtani cilj prema Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske do 2030., a to je biti u prosjeku EU prema DESI indeksu, istaknuo je Gršić.

Inače u sam je podatkovni centar, koji se prostire na više od dvije tisuće četvornih metara utrošeno 220 tona armature i 5.500 tona betona te je, sukladno zahtjevima za Tier III certifikaciju, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Potražnja za cloud uslugama i kolokacijom rastu iz dana u dan. Uslijed masovnog rada na daljinu, značajnog porasta korištenja online servisa i usluga, kako u poslovne tako i privatne svrhe, dostupnost i sigurnost podataka nemaju cijenu. Bili smo hrabri i unatoč pandemiji i ostalim otegotnim okolnostima investirali smo 11 milijuna eura u ovu najmoderniju banku podataka u regiji koja je izgrađena u samo godinu dana. Ovime smo još jednom, uz ubrzanu izgradnju 5G mobilne mreže i fiksne optičke mreže, potvrdili svoju predanost digitalizaciji Hrvatske, istaknuo je predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

Lokacija novog podatkovnog centra nije odabrana nasumice, već zbog činjenice da je na tom području moguće dovesti optičku mrežu iz tri različita smjera te struju iz dva smjera, što dodatno osigurava da podatkovni centar radi bez prestanka. Osim toga, u slučaju bilo kakvih poteškoća s električnom energijom, napajanje opreme preuzimaju dva dizel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi. U povezivanje podatkovnog centra utrošeno je oko 5.000 km optičkih niti (50 km optičkih kabela) iz tri različita, neovisna smjera. Unutar samog objekta razvedeno je oko 600 km optičkih niti (6 km optičkih kabela).

Uz najmodernije, inventarske klima ormare i inovativan sustav odvodnje topline postigli smo iznimnu energetsku učinkovitost te je objekt certificiran kao A+, objasnila je Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska. U punom kapacitetu podatkovni centar će u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara te zadovoljavati kriterije najzahtjevnijih korisnika u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite.

Za projektiranje cijelog data centra, bila je zadružena zagrebačka podružnica međunarodne tvrtke Vertiv, specijalizirane u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara, koja je prilikom izrade projekta, ali i same izgradnje podatkovnog centra vodila računa kako o budućim potrebama korisnika podatkovnog centra, tako i o energetskoj učinkovitosti. Kako nam je rekao član Uprave Vertiv Croatia, Igor Grdić, projektiranje je u potpunosti odrađeno u njihovom uredu u Zagrebu te je u skladu s najvišim ekološim i tehnološkim zahtjevima, što će osigurati da podatkovni centar ispunjava sve trenutne norme. 

Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić pojasnio je kako  je ovo drugi podatkovni centar A1 Hrvatska (prvi se nalazi u sklopu njihovog kampusa na Žitnjaku), a svojim će poslovnim korisnicima pružati usluge kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja.

Slika nije dostupna "Vašim podacima ne prijete samo hakeri i nestanak struje nego i klimatske promjene"

Ono što je posebno zanimljivo je da u podatkovnom centru neće biti zaposlenih ljudi, već će se njegov rad i sigurnost nadzirati iz središnjice A1 Hrvatska. No, to ne znači da će podaci biti nezaštićeni. Za njihovu sigurnost brine se više od 100 senzora koji prate različite parametre - od temperature i vlažnosti do kretanja. A svi korisnici koji budu imali potrebu ući u podatkovni centar morati će proći posebnu biometrijsku provjeru, kako bi pristup podacima zaista bio dopušten samo onima koji su za to ovlašteni.

Sve usluge koje pružamo u podatkovnom centru u skladu su s čak šest ISO certifikata, od kvalitete i zaštite okoliša do sigurnosti, pojasnio je Gabrić.

Iz A1 Hrvatska pohvalili su se kako već imaju nekoliko korisnika koji su svoje podatke odlučili čuvati u njihovom podatkovnom centru. Jedan od njih je Generali osiguranje čiji je predsjednik Mario Carini istaknuo kako će kolokacija njihove IT infrastrukture po najvišim sigurnosnim standardima zaštite omogućiti dodatnu sigurnost za njihove klijente. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti