Anu je krpelj ugrizao prije 18 godina. Posljedice trpi i danas: "Nisam znala što mi je, doktori isto nisu znali. Nitko to nije povezao"

Lajmska bolest koju prenose krpelji najučestalija je sada, u proljetnim i ljetnim mjesecima. Boravak u prirodi tako može postati koban, kao što je bio za Anu – djevojku koju je krpelj ugrizao prije 18 godina. Nakon toga počela je borba s neugodnim simptomima koja i dan danas traje.

DNEVNIK.hr | 08.06.2023. / 22:26

Galerija

Anu su 2005. godine u isti dan ugrizla dva krpelja.

Relativno brzo nakon toga mi se pojavila bol u tetivama. Ja sam maturu pisala pod najjačim tabletama. Relativno brzo nakon krenule su probavne smetnje, problemi s menstruacijom, bolovima. Šest mjeseci nakon je krenula ekstremna nesanica, ispričala je.

Odmah nakon ugriza potražila je liječničku pomoć i dobila antibiotik. Testovi na lajmsku bolest koja se prenosi ugrizom zaraženog krpelja godinama su joj, dodaje, bili negativni.

Ja sam ove godine dobila pozitivan test, što je meni nevjerojatno jer se mene godinama pokušavalo uvjeravati da meni nije ništa, da ja nemam boreliju. To je krenulo, ja nisam znala što mi je, doktori isto nisu znali što mi je pa su mi davali nekakve antihistamine. Nitko to nije povezao s ubodom krpelja, istaknula je.

Krpelj (Ilustracija: Getty) Najviše u srednjoj Europi: Više od 14 posto ljudi preboljelo lajmsku boreliozu

Infektolog Rok Čivljak rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus da dijagnostika nije uvijek jednostavna.

Bolest se dokazuje na više načina. Mikrobiološki testovi nisu 100 posto osjetljivi pa se niti za osobu koja nema pozitivan test ne može sa sigurnošću reći da nema bolest. Isto tako, ako osoba koja ima pozitivna protutijela, to ne mora značiti da u tom trenutku ima lajmsku bolest, objasnio je.

Kod 80 posto zaraženih se simptomi na koži mogu pojaviti za nekoliko dana, ali nekada im za to trebaju tri do četiri tjedna.

Bolest može zahvatiti i srčani mišić, može izazvati upalu srčanog mišića, može i zglobove pa izazvati bolove i različite vrste artritisa, rekao je Čivljak.

Krpelj (Ilustracija: Getty) Krvopije odustaju brzo nakon ugriza i ne mogu prenijeti bolesti: Znanstvenici razvili mRNK cjepivo protiv krpelja

Boravak u prirodi u ovim toplijim danima povećava mogućnost zaraze. Ako vas ugrize krpelj, najbolje ga je izvaditi pincetom. Preporuka je okretati ga u ravnini kože, ne dirati golim prstima, a područje ugriza natrljati antiseptikom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti