Pazite u čijem društvu konzumirate marihuanu, za neke bi to moglo biti opasno po život

Česti su neurološki simptomi uključujući proširene zjenice, teturanje, drhtanje, konvulzije i gastrointestinalni simptomi kao što su slinjenje, povraćanje.

Hina | 30.06.2023. / 08:18

Pušenje marihuane, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Sjedite kod kuće i pušite joint, a mačka vas gleda s kauča? To bi moglo loše završiti jer dim udišu i kućni ljubimci, upozoravaju veterinari.

[Dim] može uzrokovati simptome opasne za život životinja, kaže njemačka veterinarka Moira Gerlach. Dok pušite marihuanu uvijek pazite da vaši kućni ljubimci nisu u prostoriji.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na potencijalnu opasnost pušenja marihuane, a nema veze s njezinim narkotičkim učincima

Ako vaš pas slučajno pojede vaše 'kolačiće', odmah kontaktirajte veterinara, preporučuje Gerlach. Ako je prošlo manje od dva sata otkako je životinja progutala kolačić s marihuanom, veterinar može izazvati povraćanje kako bi se štetna tvar izbacila.

No, čak i ako tek kasnije primijetite da su kolačići nestali, ipak se morate posavjetovati s veterinarom, kaže Gerlach i dodaje da je važno ne lagati o konzumaciji kanabisa. Iskreno prijavite što je životinja konzumirala, kaže ona.

Ako niste svjesni da je vaš ljubimac konzumirao kanabis, to možete prepoznati po simptomima intoksikacije. Česti su neurološki simptomi uključujući proširene zjenice, teturanje, drhtanje, konvulzije i gastrointestinalni simptomi kao što su slinjenje, povraćanje.

Slika nije dostupna Što je štetnije, marihuana ili alkohol?

Međutim, ozbiljnost simptoma može varirati ovisno o životinji i progutanoj količini.

Marihuana također može utjecati na njihovo ponašanje, pri čemu životinje ponekad pokazuju nemir, apatiju ili pojačano glasanje, kao i agresivno ponašanje, čak i grizu.

Ako sumnjate da bi vaš ljubimac mogao biti pod utjecajem, odmah kontaktirajte veterinara, kaže Gerlach.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti