Pentagon milijardu dolara dobivenih za borbu protiv COVID-19 potrošio na vojnu opremu: "Amerika je ratni stroj kojemu je država samo priljepak"

Kongres je Pentagonu dodijelio milijardu dolara za borbu protiv pandemije COVID-19. No, Pentagon nije potrošio ni cent na uvođenje zaštitnih mjera. Evo gdje je novac završio.

Branimir Vorša | 23.09.2020. / 10:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki Kongres je u ožujku ove godine donio zakonski akt za pomoć, ublažavanje i ekonomsku sigurnost tijekom pandemije novog koronavirusa (CARES), a dio sredstava koja su njime osigurana, završila su i u Pentagonu koji ih je dobio za "sprječavanje, pripremu i odgovor na novi koronavirus".

Međutim u Washington Postu otkrili su da je milijarda dolara, koliko je Pentagon dobio od Kongresa, preraspodijeljena u vojnu proizvodnju, odnosno kompanijama koje proizvode vojnu opremu za Pentagon.

Oko 183 milijuna dolara završilo je u firmama poput Rolls-Roycea i ArcelorMittal kako bi se održala industrija brodogradnje, dok su isto tako milijuni preusmjereni u satelitske, dron i svemirske tehnologije. Oko 80 milijuna dolara potrošeno je na proizvodnju zrakoplovnih dijelova, na koju je utjecalo i prizemljenje zrakoplova Boeing 737 Max 8 dok je još dva milijuna dolara preusmjereno na domaćeg proizvođača tkanine za vojne uniforme, piše Washington Post.

Pentagon je milijardu dolara raspodijelio između ukupno 30 tvrtki.

Oni su to mogli učiniti jer nije bilo nikoga da ih zaustavi. Čudesno je da Kongres ne čini ništa da zaustavi kršenje zakona. Odredili su kako bi se novac trebao potrošiti i sad ne rade ništa, iako su njihove naredbe prekršene, rekao je novinar Daniel Lazare voditeljima emisije "Political Misfits".

Ovo je mnogo ozbiljnije kršenje ustavne odgovornosti, ali to isto pokazuje da je Amerika sve više ratni stroj s državom kao priljepkom. Pentagon uvijek ima prednost, nevjerojatne količine novca se ulažu u vojsku... a opće zdravlje i dobrobit zemlje sve više idu nizbrdo. Čini se da su američki prioriteti potpuno pogrešno usmjereni, kaže Lazare.

Prema istom članku Washington Posta, najmanje 10 tvrtki koje su dobile sredstva od Pentagona, dobile su i pomoć od države kroz program za zaštitu dohotka, koji je usmjerio novac prema tvrtkama čiji su prihodi pali zbog pandemije COVID-19 kako bi mogle zadržati radnike i održati njihove plaće.

U međuvremenu, zdravstveni dužnosnici još uvijek traže sredstva za borbu protiv COVID-19, uključujući i šest milijardi dolara za distribuciju budućeg cjepiva.

Postu je stigao i odgovor iz Pentagona, kojeg je potpisala Ellen Lord iz američkog Ministarstva obrane, zadužena za nabavu i održavanje. 

Moramo zapamtiti da su ekonomska sigurnost i nacionalna sigurnost vrlo usko povezane te da je naša industrijska baza zapravo veza između njih, stoji u priopćenju, uz zahvalu Kongresu na dodijeljenim sredstvima za borbu protiv posljedica panedmije.

Izvor: Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti