Pentagon predstavio rezultate opsežnog izvješća o NLO-ima i tvrde - nema nikakvih tragova izvanzemaljaca

Izvješće Pentagona odbacuje tvrdnje o izvanzemaljcima, ne otkrivajući nikakve dokaze o NLO-ima kao izvanzemaljskoj tehnologiji, naglašavajući rigoroznu istragu i razotkrivajući dugogodišnje teorije zavjere.

Branimir Vorša | 09.03.2024. / 09:25

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Pentagon je u petak predstavio nalaze iz opsežnog izvješća o neidentificiranim letećim objektima (NLO-ima), tvrdeći da nikakvi dokazi o izvanzemaljskoj tehnologiji nisu otkriveni kroz istrage američke vlade od Drugog svjetskog rata. To otkriće nadovezuje se na objavu Pentagonovog Ureda za rješavanje anomalija u svim domenama (AARO) iz 2022. godine, koja isto tako nije pronašla nikakve naznake da su izvanzemaljci posjećivali Zemlju ili se srušili na Zemlju.

Na temelju američkog Zakona o ovlaštenju za nacionalnu obranu iz 2023. godine, AARO je Kongresu podnio početni svezak dvodijelnog izvješća, u kojem se opisuje povijesni angažman američke vlade u vezi s "neidentificiranim anomalnim fenomenima" (UAP, odnosno izraz koji američka vlada službeno koristi za NLO-e) od 1945. godine.

Prema riječima tajnika Pentagona za tisak, general bojnika Pata Rydera, neklasificirana verzija tog izvješća objavljena je prošli tjedan.

Ne bave se uvjerenjima ljudi, samo rigoroznim znanstvenim pristupom

Sažetak izvješća naglašava da AARO nije pronašao nikakve potvrđujuće dokaze ni u jednoj istrazi američke vlade, akademskom istraživanju ili službenom panelu za reviziju koji bi poduprli postojanje izvanzemaljske tehnologije iza prijavljenih viđenja UAP-a. Priznajući uporne neriješene slučajeve, AARO je sugerirao da bi poboljšana kvaliteta podataka mogla riješiti mnoge incidente koji uključuju obične predmete ili prirodne pojave.

Od 1945. godine, istrage koje je financirala američkaa vlada nastojale su procijeniti predstavljaju li UAP-ovi rizike za sigurnost leta, predstavljaju li tehnološki napredak drugih nacija ili pak ukazuju na "tehnologiju iz svemira pod inteligentnom kontrolom". Izvješće je opovrglo popularne narative, koji sugeriraju da je aamerička vlada pronašla izvanzemaljske letjelice i biološke ostatke, uključivši se u programe obrnutog inženjeringa te tehnologije.

NLO, ilustracija Francuski znanstvenici demistificiraju fenomen NLO-a: "Nemamo nikakav izvanzemaljski materijal u svojim ormarima!"

Slika nije dostupna Zviždači tvrde da je CIA dosad pronašla devet izvanzemaljskih letjelica, od kojih su dvije potpuno netaknute

AARO priznaje da mnogi ljudi iskreno imaju takva uvjerenja, priznaje se u izvješću. Međutim, razjašnjeno je da svrha izvješća nije potvrditi ili razotkriti određena uvjerenja, već primijeniti rigorozan znanstveni pristup u istraživanju prošlih UAP događaja i koji je sponzorirala američka vlada.

Suprotno tvrdnjama o obrnutom inženjeringu izvanzemaljske tehnologije, AARO nije našao nikakve empirijske dokaze koji podupiru takve tvrdnje. Izvješće je odbacilo specifične tvrdnje koje uključuju pojedince, lokacije, tehnološke testove i povezane dokumente kao netočne, s dodatnim detaljima obećanim u nadolazećem drugom tomu.

Tijekom desetljeća, američka vojska dosljedno se bavila izvješćima o NLO-ima, tvrdeći da opsežna istraživanja nisu dala nikakve dokaze o postojanju inteligentnog izvanzemaljskog života.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti