Pentagon se priprema za ozbiljnije korištenje umjetne inteligencije u ratovima

Umjetna inteligencija utjecat će i na razvoj vojne tehnologije, no prije toga važno je postaviti neka etička načela i pravila kojih se potrebno pridržavati kako se situacija ne bi otela kontroli.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2020. / 16:07

Vojska i računala (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Znanstvenici diljem svijeta upozoravaju na potencijalno opasan i negativan utjecaj korištenja umjetne inteligencije u vojne svrhe, a prvenstveno to se odnosi na tzv. robote ubojice. Riječ je o robotima kojima upravlja umjetna inteligencija i mogu sami, tj. potpuno autonomno donositi odluke o metama napada. Takvi roboti trenutačno ne postoje – bolje rečeno, ne koriste se u vojnim akcijama, ali navodno ih nekoliko država razvija te se spominju SAD, Velika Britanija, Izrael, Kina, Rusija…

Slika nije dostupna Hrvatska ima priliku izboriti se za svoje mjesto kao jedna od vodećih destinacija za razvoj umjetne inteligencije u EU-u

Jasno je zašto su takvi roboti opasni i što bi se moglo dogoditi ako se otmu kontroli ili ako hakeri preuzmu kontrolu nad njima, no korištenje umjetne inteligencije u vojne svrhe ne odnosi se samo na robote na bojištu, već i na AI koja upravlja prikupljanjem i obradom podataka, donošenjem raznih odluka itd.

Bez obzira na način na koji se AI koristi, potrebno je unaprijed postaviti neka pravila i regulativu kako ne bi došlo do nekih neželjenih posljedica. O takvim pravilima još prošle godine raspravljao je poseban odbor američkog ministarstva obrane koji je predvodio – Eric Schmidt. Riječ je o bivšem izvršnom direktoru Googlea koji je upravljao kompanijom dugo vremena, a sada je Pentagon na temelju njegovih smjernica prihvatio određena etička načela kojih će se pridržavati prilikom razvoja i korištenja umjetne inteligencije u vojne svrha.

Prema tim načelima, prilikom razvoja i korištenja sustava baziranih na AI, bit će potrebno primjenjivati odgovarajuću razinu prosuđivanja i brige. Također, načela uključuju nepristranost i pouzdanost pri razvoju AI, a sve odluke koje će donositi takvi sustavi bit će podvrgnute testiranju i provjeri. Iz Pentagona kažu kako im je jasno da korištenje umjetne inteligencije donosi razne nejasnoće i rizike, zbog čega su se odlučili na donošenje novih etičkih načela.

Nadzor (Foto: Getty Images) EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji: Treba stati i razmisliti jer ne želimo društvo koje nadgleda Big Brother

Ipak, nisu svi zadovoljni s predloženim načelima jer, kada se pročita što je napisano, jasno je kako su ona preopćenita i moguće su njihove različite interpretacije, a kritičari su složni da su potrebna veća ograničenja pri korištenju takve tehnologije.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti