Pfizer i BioNTech objavili su da podaci iz Izraela sugeriraju da je njihovo cjepivo protiv koronavirusa učinkovito 94 posto u prevenciji asimptomatskih zaraza, što znači da bi to cjepivo značajno moglo smanjiti prijenos zaraze.

Tvrtke su također priopćile da je posljednja analiza podataka iz Izraela pokazala da je cjepivo učinkovito 97 posto u prevenciji simptomatskih bolesti, težih oboljenja i smrti. To je u skladu s objavom Pfizera i BioNTecha u prosincu da im je cjepivo učinkovito 95 posto.

Analiza također pokazuje učinkovitost cjepiva protiv vrlo zarazne britanske varijante koronavirusa. U više od 80 posto ispitanih uzoraka radilo se o britanskoj varijanti.

Izrael je tada imao tek ograničen broj zaraza južnoafričkom varijantom pa nisu mogli procijeniti učinkovitost Pfizerova cjepiva protiv te varijante.

Izrael predvodi u svijetu u kampanji cijepljenja, djelomice zbog sporazuma o razmjeni podataka s Pfizerom i BioNTechom. Do srijede je u zemlji s devet milijuna stanovnika oko 55 posto populacije primilo barem jednu dozu Pfizerova cjepiva, a 43 posto obje doze, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Među necijepljenim osobama bila je 44 puta veća vjerojatnost da će razviti simptome COVID-19 i 29 puta veća vjerojatnost da će umrijeti za razliku od onih koji su se cijepili.

Podaci prikupljeni između 17. siječnja i 6. ožujka još nisu recenzirani.

Izraelsko ministarstvo zdravstva ranije je otkrilo da Pfizerovo cjepivo smanjuje prijenos zaraze kod asimptomatskih slučajeva za 89,4 posto, a kod simptomatskih za 93,7 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju