Pfizer cjepivo protiv koronavirusa značajno smanjuje izglede za hospitalizaciju djece

Studija je proučavala cijepljenu i necijepljenu djecu pacijente sa i bez COVID-19 u 31 bolnici u 23 američke savezne države.

Hina | 31.03.2022. / 10:17

Djevojčica prima Pfizerovo cjepivo
Djevojčica prima Pfizerovo cjepivo (Foto: Afp)

Djeca u dobi od 5 do 11 godina koja su primila cjepivo Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa imala su 68 posto manje izglede da će biti hospitalizirana zbog covida tijekom vala varijante omikron u Sjedinjenim Državama nego necijepljena djeca, prema studiji objavljenoj u srijedu.

Adolescenti u dobi od 12 do 18 godina koji su primili dvije doze cjepiva imali su oko 40 posto manje izglede da budu hospitalizirani s varijantom virusa omikron, prema studiji koju su vodili znanstvenici iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dječje bolnice u Bostonu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Rizik od ozbiljnijih ishoda, uključujući potrebu za mehaničkom pomoći pri disanju ili smrt, bio je gotovo 80 posto manji za one koji su primili cjepivo u toj dobnoj skupini.

Infekcije poput covida i respiratornih infekcija imaju raspon težine simptoma. Možemo djelovati protiv teške bolesti, rekao je znanstvenik CDC-a dr. Manish Patel.

Studija je proučavala cijepljenu i necijepljenu djecu pacijente sa i bez COVID-19 u 31 bolnici u 23 američke savezne države.

Cjepivo se pokazalo djelotvornijim protiv delta varijante koronavirusa, koja je kružila prošle godine.

Učinkovitost cjepiva protiv hospitalizacije u adolescenata kada je ta varijanta bila dominantna bila je oko 93 posto, pokazalo je istraživanje.

Rezultati CDC studije bili su bolji za mlađu dobnu skupinu od studije koju su znanstvenici iz države New York objavili u veljači.

Ta je studija pokazala da je cjepivo bilo oko 48 posto učinkovito u zadržavanju djece izvan bolnice, uz 73 posto učinkovito protiv hospitalizacije među adolescentima u siječnju 2022.

Većina djece koja su imala tešku bolest bila je necijepljena. A to bismo trebali moći spriječiti jednostavnim činom cijepljenja, rekao je Patel.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti