Pfizer otkrio planove za svoje cjepivo nakon pandemije i kažu da će tek tad zaraditi ozbiljan novac

U Pfizeru računaju s tim da će cijepljenje protiv COVID-19, jednom kad ta bolest postane sezonska, ostati na razini preporuke jedanput godišnje te da će to zapravo i odrediti njegovu realnu cijenu, poput one drugih cjepiva.

Branimir Vorša | 17.03.2021. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Farmaceutska kompanija Pfizer, ako je suditi po najnovijim komentarima njihovog glavnog financijskog direktora, namjerava od COVID-19 napraviti dugotrajniji poslovni model, jednom kad pandemija službeno bude okončana. Taj poslovni model podrazumijeva izrazito dramatičan skok cijene njihovog cjepiva, za koje očekuju da će ostati nužno uzimati jedanput godišnje.

Sad kad masovna cijepljenja svjetske populacije traju već nekoliko mjeseci, a nazire se i sam kraj pandemije COVID-19, pitanje koje se nameće jest, što i kako dalje? U Pfizeru se nadaju da će tek tad početi bilježiti ogromnu zaradu na svojem cjepivu, koje su razvili u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech.

O tome govori dokument koji je zapravo transkript virtualne konferencije Barclays Global Healthcare Conference i u kojem je Frank D'Amelio, financijski šef Pfizera, investitorima iznio plan te kompanije za povećanje cijene cjepiva protiv novog koronavirusa za gotovo 900 posto, jednom kad svjetske vlade prestanu biti primarni kupci cjepiva.

Temeljem svega što smo dosad vidjeli, vjerujemo da je sve izglednije da će se uspostaviti cijepljenje jedanput godišnje, rekao je na spomenutoj virtualnoj konferenciji D'Amelio.

Dodao je da su cijenu cjepiva dosad diktirale potrebe svjetskih vlada, koje žele osigurati dovoljan broj cjepiva za svoje stanovništvo, tako da to ne predstavlja trošak za krajnjeg korisnika.

Kako se odmičemo od stanja pandemije prema endemskoj situaciji, sile normalnog tržišta i uvjeti normalnog tržišta počet će prevladavati. Faktori poput učinkovitosti, sposobnosti pojačanja cjepiva i klinička uporaba, u biti će postati vrlo važni, a mi na to gledamo kao na, iskreno govoreći, značajnu priliku za naše cjepivo iz perspektive potražnje i perspektive cijene, obzirom na klinički profil našeg cjepiva, rekao je D'Amelio.

U osnovi, u Pfizeru računaju s tim da će cijepljenje protiv COVID-19, jednom kad ta bolest postane sezonska, ostati na razini preporuke jedanput godišnje te da će to zapravo i odrediti njegovu realnu cijenu, poput one drugih cjepiva.

D'Amelio je u veljači analitičarima s Wall Streeta rekao da Pfizer za jednu dozu svojeg cjepiva dobije 19,50 dolara, uz napomenu kako nije riječ o normalnoj cijeni cjepiva, kakvu ta kompanije ima za uobičajena cjepiva i koja iznosi 150 ili 175 dolara po dozi.

Očito je da ćemo povećati cijenu, rekao je tad D'Amelio.

Pfizer je na proizvodima povezanim s COVID-19 prošle godine zaradio 15 milijardi dolara, otkrio je D'Amelio i dodao kako u Pfizeru uvijek imaju cilj maksimizirati povrat ulaganja svojim dioničarima.

D'Ameliovi komentari s navedene virtualne konferencije uzrokovali su rast Pfizerovih dionica na burzama za 3,6 posto od proteklog četvrtka, pišu američki mediji.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti