Pfizer počeo testirati novi lijeka protiv korone

Pfizer je u ponedjeljak objavio da je počeo sveobuhvatno kliničko ispitivanje svog lijeka protiv COVID-a kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okružju osobe koja se zarazila.

Hina | 27.09.2021. / 21:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više kompanija, među kojima Merck i Roche, rade na lijekovima koji se nazivaju antivirusni. Djeluju tako što sprječavaju virus da se replicira. Njihova primjena bi bila dvostruka: omogućiti oboljelima da nemaju teške simptome i ujedno spriječiti razvijanje simptoma kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim.

Mislimo da će taj lijek pomoći da se virus veoma rano zaustavi, prije nego se uspije snažno replicirati, sprječavajući potencijalno simptomatske slučajeve bolesti kod onih koji su mu bili izloženi i usporavajući početak infekcije kod drugih, rekao je u priopćenju Mikael Dolsten, znanstveni direktor u Pfizeru.

Takav pristup se može kombinirati s cjepivima protiv koronavirusa, dodao je.

Ovaj lijek, nazvan PF-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode.

U drugoj od tri faze kliničkog ispitivanja sudjelovat će više od 2600 ispitanika od 18 godina naviše. Jedni će uzimati lijek dvaput na dan tijekom 5 do 10 dana, a drugi će primati placebo. Lijek je već ispitan na više desetaka ljudi kako bi se dokazalo da nije opasan za zdravlje.

Za sve koji su već zaraženi, ovaj lijek će biti osobito djelotvoran u prvim danima infekcije, prije nego se virus uvelike razmnoži.

Pfizerov lijek, za razliku od konkurentskih, nije dobiven prilagodbom nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za SARS-CoV-2.

No primjenjivat će se u kombinaciji sa "slabom dozom" ritonavira, lijeka protiv virusa koji izaziva AIDS.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti