Stiže nam novo cjepivo protiv korone: Poznati imunolog otkriva po čemu se ono razlikuje od postojećih i koliko doza će biti potrebno

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje, učinkovitije i po čemu se razlikuje od dosadašnjih cjepiva. Donosimo vam odgovore na ta pitanja, ali i na to što kaže struka, kolika je mogućnost da tvrtke u budućnosti stalno razvijaju nova cjepiva protiv sojeva koji se budu pojavljivali.

DNEVNIK.hr | 18.09.2021. / 21:40

Galerija

Po čemu se novo proteinsko cjepivo Sanofija razlikuje od već postojećih vektorskih ili MRN-a cjepiva? Odgovor nam je dao jedan od naših najpoznatijih imunologa, Zlatko Trobonjača.

Nema nikakvog genetskog materijala, nije to niti glasnička RNA ni DNK, nego izravno protein koji ulazi u naše tijelo te se odmah ponudi imunosnom sustavu. Ono što je isto tako važno jeste da su ova cjepiva, proteinska, relativno sličnija onim tradicionalnim cjepivima na koja smo mi navikli, dakle cjepivima protiv recimo tetanusa i slično, kazao je.

Trobonjača pretpostavlja da će se davati jedna doza i smatra da bi i ta jedna mogla proizvesti dovoljnu količinu antitijela za zaštitu.

Ako Sanofi predvidi na neki način mogućnost da se istovremeno proizvede jedna šira baterija protutijela, koja neće pokrivati samo nekakav izvorni oblik virusa, nego i neke druge sojeve, onda bi to moglo imati i veći značaj u suzbijanju postojećih sojeva, smatra.

No na tome još treba raditi. Virus stalno mutira pa je pitanje koliko bi kompanijama uopće bilo isplativo proizvoditi i plasirati cjepiva protiv svakog soja koji se pojavi.

Ako bi se proizvelo cjepivo isključivo protiv delta-sojam moglo bi se dogoditi da prije nego što vi krenete u primjenu tog cjepiva i što ga distribuirate, a za to treba određeno vrijeme, govorimo o milijunima, stotinama, milijardama doza, može se jednostavno dogoditi da taj soj nestane i da se pojavi neki drugi soj koji uopće ne reagira na to cjepivo, istaknuo je svoju zabrinutost u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV Valentinom Baus.

A nešto malo manje od polovice odraslog stanovništva u Hrvatskoj i dalje ne reagira na pozive za cijepljenje. Pa zahvaljujući njima oko milijun doza stoji. Ujedno propada i novac koji je na cjepivo potrošen. Krajem listopada nekim cjepivima istječe rok. Premijer uvjerava kako će sve donirati te kako ništa neće propasti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo s druge strane poručuju kako dio cjepiva očito neće biti iskorišten ukoliko ne dođe do nekog porasta potražnje za njime. I dok se necijepljene pokušava motivirati, u danu iza nas je 1.455 novozaraženih. Idući tjedan epidemiologe ne bi iznenadilo ni kada bi broj novih slučajeva prešao dvije tisuće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti