Pfizerovo cjepivo stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

Farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech u ponedjeljak su objavile da istraživanja pokazuju da njihovo cjepivo stvara snažan imunitet protiv covida-19 u djece od 5 do 11 godina te da planiraju što prije zatražiti odobrenje za primjenu i u toj dobnoj kategoriji u SAD-u, Europi i drugdje.

Hina | 20.09.2021. / 14:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tvrtke su objavile da rezultati kliničkih istraživanja druge i treće faze cjepiva u toj dobnoj skupini odgovaraju ispitivanjima na ljudima između 16 i 25 godina.

Od srpnja su pedijatrijski slučajevi covida-19 u SAD-u narasli za 240 posto, što naglašava potrebu javnog zdravstva za cjepivima, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Ova istraživanja daju snažan temelj zahtjevu za odobrenjem našeg cjepiva u djece stare između 5 i 11 godina, te ga planiramo što prije predati Američkog agenciji za hranu i lijekove (FDA) i drugim regulatorima.

Američki zdravstveni dužnosnici vjeruju kako bi regulatori mogli donijeti odluku o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u toj dobnoj kategoriji u tri tjedna od dobivanja zahtjeva, rekla su dva izvora Reutersu ranije ovaj mjesec.

Broj hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u SAD-u značajno je narastao zbog delta varijante koronavirusa, piše Reuters.

Raste i broj pedijatrijskih slučajeva. Djeca mlađa od 12 godina nisu cijepljena, no ne postoji naznaka da je, osim što je zaraznija, delta opasnija za najmlađe.

Cjepivo američke i njemačke tvrtke, imena Comirnaty, već je odobren za djecu od 12 godina nadalje u nizu država, uključujući SAD.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti