Pijete puno kave? To bi u nekim slučajevima moglo biti baš ono što je "doktor zapovjedio"

Nova studija naglašava potencijal kave kao terapeutskog sredstva u borbi protiv raka debelog crijeva.

Branimir Vorša | 27.03.2024. / 10:16

Kava iz aparata
Kava iz aparata (Foto: Getty Images)

U nedavnoj studiji provedenoj u Nizozemskoj otkriveno je da osobe s kolorektalnim rakom koje piju najmanje dvije šalice kave dnevno imaju manju vjerojatnost da će doživjeti povratak te bolesti. Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1719 sudionika pokazuje da redovita konzumacija kave može smanjiti rizik od ponovnog rasta kancerogenih tumora u crijevima. Osim toga, čini se da ispijanje više šalica kave dnevno smanjuje šanse za ranu smrtnost kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva.

Studija je isključila pacijente u uznapredovalim stadijima raka crijeva, ali je uočila značajnu korelaciju između unosa kave i recidiva raka za druge stadije. To je otkriće posebno obećavajuće jer se rak crijeva nakon liječenja ponovno javlja u do 30 posto pacijenata.

Liječenje, ilustracija WHO objavio: Rak ne bira među bogatima i siromašnima, ali opasnost varira ovisno o tome gdje pacijent živi

Tri do pet šalica kave dalo najbolje rezultate

Prema rezultatima spomenutog istraživanja koji su objavljeni u časopisu International Journal of Cancer, pacijenti koji su pili najmanje pet šalica kave dnevno imali su 32 posto manji rizik od ponovne pojave raka tijekom otprilike šest godina u usporedbi s onima koji su pili manje od dvije šalice kave dnevno.

Istraživanje, koje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Wageningen, također je otkrilo značajnu povezanost između konzumacije kave i ukupne stope smrtnosti. Konzumacija tri do pet šalica kave dnevno povezana je s najvećim smanjenjem smrtnosti od svih uzroka, dosegnuvši približno 29 posto u usporedbi s nižim razinama konzumacije.

Međutim, studija naglašava da pretjerana konzumacija kave možda neće dodatno poboljšati izglede za oboljele od raka i potencijalno može imati negativne učinke na druge aspekte zdravlja. To pokazuje da bi mogla postojati optimalna razina unosa kave koja bi bila korisna za pacijente s kolorektalnim rakom.

Bolovi u trbuhu, ilustracija Milenijalci sve češće obolijevaju od ove bolesti, a da toga nisu ni svjesni

Jedinstveni pristup istraživanja

Za razliku od prijašnjih studija koje su se usredotočile isključivo na stope preživljavanja, novo istraživanje jedinstveno ispituje utjecaj konzumacije kave na stope recidiva raka među pacijentima s rakom crijeva. Dok prethodne studije nisu otkrile značajnu povezanost između konzumacije kave i recidiva raka, nizozemska studija analizirala je pacijente u različitim stadijima raka crijeva.

Unatoč obećavajućim nalazima, specifični mehanizmi koji stoje iza potencijalnih dobrobiti kave ostaju nejasni. Mehanizmi koji leže u pozadini potencijalnih dobrobiti konzumacije kave na recidiv kolorektalnog raka tek treba u potpunosti razjasniti, ističu epidemiologinja Abisola Oyelere i njezini kolege koji su vodili istraživanje.

Iako je bila riječ o promatračkom istraživanju, studija pridodaje sve veći broj dokaza koji ukazuju na vezu između konzumacije kave i poboljšanih zdravstvenih rezultata. Prethodno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama također je istaknulo potencijalne dobrobiti kave u smanjenju smrtnosti od svih uzroka kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva.

Neven Ljubičić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ova je zloćudna bolest najučestalija u Hrvatskoj: Stručnjak otkriva koji su simptomi, ali i poručuje - "Danas od toga nitko ne bi smio umrijeti"

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli mehanizmi kojima kava može ispoljiti svoje zaštitne učinke protiv ponovne pojave raka. Unatoč tome, rezultati pružaju vrijedne uvide koji bi mogli poslužiti za buduće intervencijske strategije i smjernice za pacijente s kolorektalnim karcinomom.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti