Ova je zloćudna bolest najučestalija u Hrvatskoj: Stručnjak otkriva koji su simptomi, ali i poručuje - "Danas od toga nitko ne bi smio umrijeti"

Mjesec je podizanja svjesnosti o raku debelog crijeva, koji je najučestalija zloćudna bolest u Hrvatskoj. Svake godine u prosjeku oboli oko 3600 osoba, među kojima oko 60 posto muškaraca.

DNEVNIK.hr | 22.03.2023. / 22:33

Galerija

Rak debelog crijeva češći je kod osoba starije životne dobi, međutim gotovo petina oboljelih je mlađa od 60 godina. Neven Ljubičić, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Ljubičić je kazao da se svi građani u dobi od 50 do 74 pozivaju na preventivni pregled. Ako iskažu interes, na kućne adrese dobivaju test - uzorke stolice stavljaju u kutijice. Kada skupe tri uzorka sustavno dan po dan, stave u kuvertu i besplatno vraćaju u zavode. Ako su pozitivni, organizira im se kolonoskopija, objasnio je Ljubičić.

Kada ljudi čuju kolonoskopija, nerijetko se uplaše. Neki su osjetljiviji, neki nisu. Taj bauk boli nešto je što građane odbija. Zadnjih ciklusa bilježimo dobar odaziv na kolonoskopiju - 89 posto. Kamo sreće da je tolike sreće na testiranje, rekao je Ljubičić.

Priznaje da je teško danas organizirati anesteziologa za taj zahvat. Naveo je simptome raka debelog crijeva. Treba obratiti pažnju na neprimjerenu izmjenu zatvora i učestalih proljevastih stolica. To je najčešća oznaka za tumore na lijevoj strani debelog crijeva, opisao je Ljubičić.

Slika nije dostupna Obratite pozornost! Osam neobičnih simptoma koji mogu ukazivati na rak

Napominje da su puno opasniji oni na desnoj strani. Češće metastaziraju, nažalost su jako tihi i često je prvi simptom anemija. Ako se ona pojavi, znači da je jako uznapredovao i samo liječenje tada je dvojbeno, upozorio je.

Kontracepcijske pilule Kakva je povezanost kontracepcijskih pilula i raka dojke: Objavljeni rezultati nove studije

Ističe da posljednjih godina vide blagi porast učestalosti raka debelog crijeva kod mlađih od 50 godina. Tu nasljedna komponenta igra znatnu ulogu. Želimo napraviti dopunu programa - one koji su visokorizični, koji imaju u prvom koljenu nekoga tko je imao rak debeloga crijeva, animirati da prije 50. godine uđu na testiranje ili na kolonoskopiju, rekao je Ljubičić.

Statistika kaže da svaki dan u Hrvatskoj svaki dan šest osoba umre od tog raka. Izlječiv je u 9 od 10 slučajeva ako se otkrije na vrijeme, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Godina ima 365 dana i svaki dan treba biti poziv. Danas od raka debelog crijeva ne bi smio nitko umrijeti, zaključio je Ljubičić. 

Cijeli razgovor o raku debelog crijeva pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti