Obratite pozornost! Osam neobičnih simptoma koji mogu ukazivati na rak

U svakom slučaju, ako primijetite neki novi ili nepoznati simptom, posjetite liječnika. Što prije razgovarate s liječnikom i obavite pretrage, veće su šanse da ćete se simptoma riješiti.

Martina Čizmić | 21.03.2023. / 12:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako postoji cijeli niz bolesti koje izazivaju strah kod ljudi, rak je vjerojatno jedna o kojoj mnogi ne žele ni razmišljati. No činjenica je da sve više ljudi u svijetu boluje od raka, ali i da mnogi bolest otkriju tek u uznapredovaloj fazi.

Jedan od razloga zasigurno je preskakanje redovnih liječničkih pregleda na kojima bi se otkrili simptomi ili bolest u ranijoj fazi. Ali razlog su i neobični simptomi koje liječnici često ne mogu objasniti ili ih povezuju s drugim bolestima.

Časopis Health napravio je popis neobičnih i pomalo čudnih simptoma koji se mogu pojaviti, a koji mogu i ne moraju signalizirati da se u tijelu nešto događa. U svakom slučaju, ako primijetite neki novi ili nepoznati simptom, posjetite liječnika. Što prije razgovarate s liječnikom i obavite pretrage, veće su šanse da ćete se simptoma riješiti.

Pacijenti na kemoterapiji, ilustracija Liječnici otkrili kako smanjiti rizik od povratka raka debelog crijeva za čak 28 posto

Problemi s mjehurom

Čovjek u prosjeku dnevno mokri šest do sedam puta i iz tijela izbaci i do dvije litre urina. No ako odjednom primijetite da svako malo morate na WC ili se boja mokraće promijenila, možda ne bi bilo loše porazgovarati s liječnikom.

Urinarni simptomi najčešće ukazuju na infekciju mokraćnog sustava, ali isto tako mogu biti simptomi dijabetesa i raka mokraćnog mjehura. Primijetite li krv u urinu, vjerojatno je problem i infekciji ili bubrežnom kamencu. Svakako posjetite liječnika kako biste otkrili u čemu je riječ i uvjerili se da se radi o infekciji, a ne raku bubrega ili mjehura.

Kvržice ili oteknuća u prsima, vratu ili ispod pazuha

Ponekad su kvržice koje se pojave u potpunosti bezazlene. No, ako se ne smanjuju i bolne su na dodir, a nalaze se na prsima, vratu ili ispod pazuha, trebali biste se obratiti liječniku. Kvržice ili otekline najčešće su otečeni limfni čvorovi koji su reagirali na bakterijske ili virusne infekcije u tijelu. Ali mogu i biti simptom ozbiljnije bolesti. Pogotovo ako uz kvržice osjetite i bolove prilikom gutanja ili pijenja alkohola.

Naime, jedna medicinska studija opisala je slučaj 31-godišnjaka koji je osjećao jaku bol nakon nekoliko gutljaja alkohola. Biopsija je potvrdila da boluje od Hodgkinova limfoma. S obzirom na to da ta bolest može započeti bilo gdje u tijelu, ali najčešće u limfnim čvorovima, treba obratiti pozornost na njihove promjene.

Osim toga, kvržice na vratu mogu signalizirati i probleme sa štitnjačom. Pogotovo ako primijetite i druge simptome među kojima su opća slabost, neobjašnjivo povećanje tjelesne mase, nervoza, razdražljivost i ubrzano kucanje srca.

Liječenje, ilustracija Nada za oboljele od raka: Znanstvenici bi im mogli udvostručiti stopu preživljavanja u sljedećih 10 godina

Bolovi u kostima

S godinama se u tijelu pojavljuju "misteriozni" bolovi koje možemo pripisati starenju, nedovoljnom kretanju ili jednostavno nekoj nesvjesnoj ozlijedi. No bol u kostima može biti i posljedica infekcije, osteoporoze ili raka.

Neobjašnjiva bol u kostima, pogotovo onima u kralježnici, zdjelici i rebrima, može biti znak multiplog mijeloma, odnosno raka stanica krvne plazme. Bolovi u kostima u kombinaciji s vrućicom, umorom ili gubitkom težine mogu biti znak leukemije.

U svakom slučaju, ako potraje, obratite se liječniku.

Promjene na dojkama

Svaka promjena na dojkama (i kod žena i kod muškaraca) signalizira da nešto nije u redu. Pojavi li se iscjedak iz bradavice koji može biti krvav i samo iz jedne dojke, obvezno se obratite liječniku.

Primijetite li da se koža na dojci i samoj bradavici promijenila, osjećate li svrbež, trnce, perutanje i ljuštenje, također se obratite liječniku. Pogotovo ako istovremeno primijetite i promjene na samoj bradavici (iscjedak, zadebljanje kože, spljoštena bradavica).

Također, ako primijetite oticanje dojke, udubljenje, bol, promjene u veličini i obliku, posjetite liječnika. Pojedini oblici raka dojke mogu biti izuzetno agresivni i što ih se ranije otkrije, veće su šanse za izlječenje.

Rak, ilustracija Gotovo polovica karcinoma u svijetu uzrokovana je stvarima koje se mogu izbjeći

Nadutost i bolovi u trbuhu

Povremeni osjećaj nadutosti ili bolovi u trbuhu, pogotovo nakon obilnog jela ili više alkohola, ne bi trebali izazivati zabrinutost. No ako se nadutost i bolovi pojavljuju u isto vrijeme ili ih prate dodatni simptomi, trebalo bi se obratiti liječniku.

Uz probleme s probavnim sustavom, koji mogu biti posljedica sindroma iritabilnog crijeva, kod žena mogu signalizirati i rak jajnika. Naime, u rijetkim slučajevima on izaziva osjećaj nadutosti i nelagode u zdjelici. Ako u obitelji već imate povijest raka jajnika, to može značiti da imate povećan rizik za razvoj te bolesti i trebali biste češće ići na kontrole.

Promjene u glasu

S godinama može doći do promjena u boji i visini glasa. No ako se pojavi promuklost koja ne prolazi, trebalo bi se obratiti liječniku.

Naime, upravo je promuklost jedan od simptoma raka grkljana i glasnica. Uz promuklost, simptomi mogu biti bol u grlu, uhu, bol kod gutanja ili pojava kvržice na vratu.

Ako se ne otkrije na vrijeme, rak grla može se proširiti na štitnjaču, jednjak ili dušnik.

Rak, ilustracija Veliko otkriće: Dodatak prehrani koji mnogi svakodnevno konzumiraju značajno smanjuje rizik od velikog broja oblika raka

Spušteni kapak

Spuštanje gornjeg kapka (na jednom ili oba oka), može biti posljedica starenja, ozljede ili, u rijetkim slučajevima, tumora na plućima.

Liječnici su kod raka pluća koji počinje u gornjem dijelu pluća otkrili jedan od simptoma može biti jaka bol u ramenu, spušteni kapak, sužena zjenica, ali ne i kašalj. Upravo zbog svojeg položaja na vrhu pluća, može se proširiti i na obližnje tkivo, kao što su kralješci i rebra.

Bol u uhu

Povremena bol u uhu nije ništa neobično, no kad uho stalno boli, a nema tragova infekcije, može značiti da problem uopće nije u uhu, već u ustima. Naime, upravo je dugotrajna bol u uhu povezana s oralnim rakom. Rak koji se pojavljuje u usnoj šupljini ili na korijenu jezika, a tijekom širenja zahvaća i živce, zbog čega osoba može osjećati bol u uhu.

Ako bol u uhu traje tjednima, a nema tragova upale ili infekcije, bilo bi dobro obaviti dodatne pretrage kako bi se otkrio uzrok boli.

Izvor: Health

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti