Piratska partija, tj stranka, započela je svoj rad još 2006. godine u Švedskoj kao izdanak bittorrent stranice The Pirate Bay, s naglaskom na pitanja autorskih prava i tehnologije. Šest godina kasnije, postala je ozbiljna snaga u njemačkoj politici, budući da su u posljednjih nekoliko provedenih anketa postali treća najpopularnija politička frakcija, ispred u Njemačkoj vrlo popularne Zelene stranke.

Jedan od mogućih razloga pada Zelenih na četvrto mjesto mogao bi biti i nedavni prestanak potpore nuklearnoj energiji od strane kancelarke Angele Merkel, nakon katastrofe u Fukushimi. Pirati svoje djelovanje temelje na slobodi interneta i zalaganjem za što veću izravnu participaciju građana u politici, prenosi Todayszaman.

Porast snage Piratske stranke u najjačoj europskoj ekonomiji znak je buđenja mladih, visokoobrazovanih birača, koji su nezadovoljni radom dvije najjače stranke u Njemačkoj – kršćanskih demokrata (CDU) i socijaldemokrata (SPD). Piratska stranka uspješno se bavila vrućim pitanjima poput ACTA-e, od potpisivanja koje se u Njemačkoj odustalo nakon brojnih online prigovora i najavljenih velikih prosvjeda u čak 60 gradova.

Reforma autorskih prava i sloboda interneta (posebno u vidu državne cenzure) postale su glavni izvor glasova za Pirate. Uz inicijativu za direktnom demokracijom, tj izravnom participacijom građana u politici, navedeni potezi pomogli su stranci privući glasove mnogih zaposlenika informatičkog i tehnološkog sektora Njemačke, prenosi Venture Beat.

(Image via Bloomberg)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju