Piratstvo je popularnije no ikad - najviše se "traže" televizijske serije i glazba

Zanimljivo je kako je na prvom mjestu po broju korisnika takvih stranica SAD, a slijede Indija i Brazil. Podaci za Hrvatsku trenutno nisu poznati.

Martina Čizmić | 25.03.2018. / 17:34

Piratstvo (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Unatoč sve većem broju različitih legalnih stranica za kupovinu odnosno unajmljivanje video sadržaja, piratski sadržaj, u 2017. godini bio je popularniji no ikad.

Organizacija koja prati razvoj piratstva i trendove u preuzimanju piratskog sadržaja, MUSO, objavila je u svom izvješaju kako su su stranice s piratskim sadržajem, samo u 2017. godini, zabilježile više od 300 milijardi posjeta, što je povećanje od 1,6 posto u odnosu na godinu prije.

Više od polovice posjeta otpada na internetske stranice na kojima je moguće gledati filmove (streaming) , ali ne i preuzimati ih na računalo.

Zanimljivo je kako je na prvom mjestu po broju korisnika takvih stranica SAD, a slijede Indija i Brazil. Podaci za Hrvatsku trenutno nisu poznati.

Najčešće se traže različite televizijske serije, a slijede ih glazba i filmovi.

MUSO ističe i kako je u porastu mobilno piratstvo. Tako se po prvi put više piratskog TV sadržaja gleda na mobilnim uređajima nego na računalima, a uvjerljivo najpopularniji piratski sadržaj na mobilnim uređajima je glazba.

Činjenica je da se svake godine povećava broj ljudi koji imaju pristup širokopojasnom internetu, a onda i broj korisnika piratskog sadržaja.

Dosadašnja rješenja koja je zabavna industrija primjenjivala očito nisu dala dovoljno rezultata. Možda bi, komentiraju iz MUSO-a, tvrtke čiji se sadržaj najviše piratizira, trebale pobliže proučiti profil korisnika koji gleda piratski sadržaj i bolje prilagoditi poslovne modele kako bi oni bili prihvatljiviji i dostupniji takvim korisnicima.

U protivnome, broj korisnika piratskog sadržaja samo će, iz godine u godinu, rasti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti