Pitanje koje se sve češće postavlja: Koliko je zapravo 5G tehnologija "zelena"?

Neke industrijske procjene ukazuju na uštedu energije u omjeru 10 prema jedan – svaka jedinica energije uložena u 5G uštedjet će još 10.

Hina | 05.03.2022. / 08:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tehnološka industrija dugo se pokušava uskladiti sa zelenim pokretom, iako su njezini čelnici često optuženi za maglovite slogane i daju teško provjerljiva obećanja, piše francuska novinska agencija Afp.

Mobile World Congress, industrijsko okupljanje u Barceloni, svakako je vidjelo neke slogane. No Huawei, Orange i industrijska organizacija GSMA koja predstavlja operatore mobilnih mreža pokušali su razjasniti neke od zelenih tvrdnji o 5G.

Nova generacija mobilne mreže uvodi se diljem svijeta, a obećanja o super brzom internetu idu ruku pod ruku s tvrdnjama o golemim prednostima za okoliš.

Laurence Williams sa Sveučilišta Sussex u Velikoj Britaniji nedavno je vodio istraživanje procjenjujući dostupne dokaze o navodnim 'zelenim' prednostima 5G.

Slika nije dostupna HAKOM dodijelio frekvencije za korištenje 5G mreže i prikupio ukupno gotovo 359 milijuna kuna u proračun

Za AFP je rekao kako tvrdnje te industrije imaju smisla.

Hoće li 5G biti energetski učinkovitiji?

Jean-Marie Chaufray iz Orangea pozdravio je rješenja koja štede energiju kao što su "opcije mirovanja", pri čemu se komponente isključuju kada se ne koriste, te energetski učinkovitije antene i drugi hardver.

Rekao je za MWC da će 5G biti "10 puta učinkovitiji" od 4G do 2025. godine.

Mobilni podatkovni promet će nastaviti dramatično rasti u nadolazećim godinama. Sve se više priznaje da će 5G barem djelomično biti uzrok tog rasta podatkovnog prometa.

Industrija je objavila različite procjene - neke sugeriraju da će potrošnja energije mreže pasti, druge da bi mogla ostati ista, a barem jedna procjena sugerira da će potrošnja energije mreže porasti zbog 5G.

Nedavna studija iz Finske procijenila je da je potrošnja električne energije u glavnim mobilnim mrežama u 2017. bila otprilike 10 posto veća nego u 2010.

Autori tvrde da je to bilo zbog brzo rastućeg volumena podataka i novih funkcija, posebno video streaminga.

Iako se ova studija odnosi na razdoblje neposredno prije nego što se 5G počeo uvoditi u cijelom svijetu, ona ipak pokazuje da poboljšanja energetske učinkovitosti mreža ne jamče smanjenje potrošnje energije u mrežama.

Hoće li 5G pomoći u postizanju ciljeva o neto nula ugljika?

Emanuel Kolta iz GSMA-e pohvalio se da su telekomunikacijske tvrtke bile "među vodećim tvrtkama u privatnom sektoru" po obvezivanju na ciljeve o postizanju neto nula emisije ugljika.

5G 5G tehnologija donosi brojne prednosti i mijenja način na koji ćemo živjeti u budućnosti

I kazao je da je put do postizanja tih ciljeva korištenje obnovljive energije, učinkovitijih baterija i korištenja umjetne inteligencije kako bi se omogućilo gašenje komponenti u manje prometnim razdobljima.

Dok neki operatori već napajaju svoje mreže 100-postotnom obnovljivom energijom, GSMA-ova studija iz 2021. sugerira da se, analizirajući 31 mrežu u 28 različitih zemalja, prosječno 46 posto potrošnje energije odnosi na obnovljive izvore sa značajnim varijacijama između zemalja.

Operativna energija potrebna za napajanje mobilnih mreža je važna, ali je važna i energija potrebna za proizvodnju mrežne infrastrukture.

Mnoga istraživanja koja se bave implikacijama 5G na potrošnju energije gledaju samo na operativnu energiju.

U najmanju ruku, trebali bismo biti skeptični u pogledu tvrdnji o uštedama energije u strategijama koje zahtijevaju opsežno uvođenje nove infrastrukture, kaže Kolta o procjenama koje ne uzimaju u obzir energetsku potrošnju stvaranja te infrastrukture.

Donosi li 5G uštedu energije većih razmjera?

Duan Hao iz Huaweija istaknuo je važnost takozvanog efekta omogućavanja, za koji je rekao da bi "ubrzao digitalizaciju i dekarbonizaciju u svim industrijama".

Ideja je da će bolja povezanost omogućiti da više usluga i aktivnosti prijeđe na internet, smanjujući potrošnju energije transporta i drugih industrija.

Neke industrijske procjene ukazuju na uštedu energije u omjeru 10 prema jedan – svaka jedinica energije uložena u 5G uštedjet će još 10.

Slika nije dostupna 5G tehnologija širi se brže od očekivanog - već ju koristi više od 220 milijuna korisnika diljem svijeta

Međutim, drugi su upozorili da poboljšanja učinkovitosti omogućena mrežom 5G mogu jednostavno dovesti do veće potrošnje određenih dobara ili usluga ili mogu samo djelomično zamijeniti stariju robu ili usluge - ljudi i dalje mogu prisustvovati osobnim sastancima i kupovati glazbu na pločama i drugim medijima u fizičkom obliku uz telekonferencije i streaming glazbe.

Čak i ako 5G proizvodi učinke koji premašuju njegove vlastite emisije, to ne znači nužno da bi mrežnim operaterima moglo biti dopušteno postići niže razine smanjenja emisija.

Učinke omogućavanja teško je procijeniti ili izmjeriti, a morali bi se uspostaviti jasni računovodstveni mehanizmi i načela kako bi se osigurala dosljednost s proračunima za stvaranje ugljika i klimatske učinke i politike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti