Planovi za budućnost: Apple priprema 'radikalne i revolucionarne promjene'

Apple će pad prodaje tableta pokušati zaustaviti predstavljanjem iPadova koji će donijeti velike promjene u odnosu na aktualne modele

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2016. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Steve Jobs 2010. godine predstavio iPad, najavio je kraj ere PC-a i početak razdoblja u kojem će korisnici osobna računala polako zamijeniti s mobilnim uređajima, odnosno tabletima. Na nakon odlične početne prodaje, s vremenom je interes za ove uređaje smanjen, dok su korisnici, umjesto tableta poput iPada, sve više počeli kupovati hibridne uređaje koji se mogu koristiti tako tableti, ali i s kojima se može povezati vanjska tipkovnica pa ih se može koristiti i kao prijenosna računala.

Za razliku od pametnih telefona koje korisnici često kupuju svake dvije godine, odnosno nakon što im istekne ugovor s mobilnim operaterima, korisnici nemaju previše razloga za često kupovanje novih tableta (na kojima ionako najčešće samo koriste preglednik internetskih stranica, društvene mreže i YouTube), pogotovo što novije generacije nisu donijele neke revolucionarne novitete koji će privući korisnike. Zbog toga je već neko vrijeme smanjena prodaja ovih tableta, a prema informacijama koje je objavio Ming-Chi Kuo, analitičar s odličnim izvorima unutar Applea, Tim Cook i ekipa pripremaju 'radikalne i revolucionarne promjene' na novim generacijama iPadova.

Kuo kaže kako će Apple prvo sljedeće godine predstaviti nadogradnje aktualnih modela iPada Pro te novi Pro model tableta s dijagonalom ekrana od 10,1 inča. Ovaj novi model, kao i 12,9 inčni Pro trebali bi raditi na Appleovom nadolazećem A10X procesoru, dok bi 9,7 inčni model trebao imati A9X procesor te bi on trebao biti nešto jeftiniji. Ono najvažnije (odnosno 'revolucionarno i radikalno') možemo očekivati za dvije godine – potpuno novi dizan i fleksibilne AMOLED ekrane, uz naravno, vrhunski mobilni hardver. Za ovu i sljedeću godinu Kuo predviđa smanjenje isporuka iPadova (odnosno, općenitog tržišta tableta) te će biti zanimljivo vidjeti koliko će velike promjene koje Cook priprema za 2018. utjecati na prodaju iPadova i hoće li ponovno pobuditi interes korisnika za tabletima.  

Izvor: Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti