Platforma croatian.film postaje centralno mjesto hrvatske kinematografije na internetu

ZFF-ova platforma croatian.film postaje zajednička online baza domaćeg kratkog, srednjeg i dugog metra.

Martina Čizmić | 12.05.2021. / 11:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski filmovi, kratkog i dugog trajanja, dobili su trajno virtualno mjesto na kojem će biti dostupni publici. Naime, internetska platforma croatian.film, koja okuplja domaće filmove kratkoga metra, proširila je svoj sadržaj hrvatskim ostvarenjima svih formi i žanrova. Tako će publika na jednom mjestu moći pogledati i pregršt domaćih naslova, među kojima su i festivalske uspješnice s nizom nagrada poput filmova Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Srbenka Nebojše Slijepčevića, Mater Jure Pavlovića i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević.

Kako ističu iz ZFF-a, online platforma namijenjena je promociji hrvatskog filma i omogućuje gledanje filmova svugdje i u svakom trenutku, a ujedno djeluje i kao repozitorij filmskih naslova popraćenih ključnim novostima iz svijeta filma i festivala. Platformu je pokrenula Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival kao svojevrsnu nadogradnju festivalskog nacionalnog natjecateljskog programa Kockice.

Baza se redovito nadopunjava svježim naslovima, pa tako trenutačno broji više od 200 kratkometražnih naslova, a u nepune dvije godine djelovanja platforma je ostvarila iznimne rezultate. Tako su od veljače 2020. do danas domaći filmovi kratkog metra pogledani 135.000 puta, stranicu je posjetilo oko 180.000 jedinstvenih korisnika koji su pregledali sadržaj 950.000 puta.

Proširenjem ponude na sve forme i žanrove hrvatskih filmskih ostvarenja croatian.film postat će središnja online lokacija za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju.

Smatramo da je vrijeme pandemije koronavirusa pokazalo da je takvo mjesto potrebno kako bi se pristup hrvatskom filmu kontinuirano i nesmetano omogućio širem krugu korisnika i publike, ističu iz ZFF-a.

U ponudi će se, najavljuju iz ZFF-a, naći i najbolji film protekle godine po izboru hrvatskih filmskih kritičara i kandidat za Oscara – Mater Jure Pavlovića i pulski laureat Mali Antonija Nuića te nagrađivana nekonvencionalna komedija Comic Sans Nevija Marasovića.

Osim na internetskoj stranici croatian.film, bazi se može pristupiti i putem nove domene – www.hrvatski.film. Kratkometražna ostvarenja i dalje će biti dostupna za gledanje potpuno besplatno, i to diljem svijeta, dok će se srednjometražni i cjelovečernji filmovi moći pogledati uz naknadu koja će iznositi 16 kuna. Sva ostvarenja srednjega i dugog metra moći će se gledati na području Hrvatske, neki će naslovi za gledanje biti dostupni i u regiji, a pojedini naslovi i u čitavom svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti