Pljušte reakcije na Facebookov potez: "Arogantni", "Misle da su veći od svih", "Ponašaju se poput Sjeverne Koreje", "Facebook nije kompatibilan s demokracijom"...

Facebook je u krivu, Facebookov potez je bio nepotreban i naštetit će njegovoj reputaciji u Australiji, poručio je Josh Frydenberg.

Martina Čizmić | 18.02.2021. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebookova odluka da blokira objavu i dijeljenje medijskih sadržaja za korisnike u Australiji pokrenula je lavinu osuda i optužbi.

Facebookov potez da "odfrenda" Australiju, blokira ključne informacijske servise za zdravstvene i hitne službe, je arogantan i razočaravajuć. Takav potez samo ptvrđuje našu zabrinutost da se velike tehnološke tvrtke ponašaju kao da su veće od vlada i da se pravila na njih ne odnose, istaknuo je australski premijer Scott Morrison.

Ponašaju se poput Sjeverne Koreje, a ne američke kompanije. Pozivam američku vladu da nam pomogne u rješavanju ovog slučaja, dodao je premijer zapadne Australije Mark McGowan.

Reagirali su i američki kongresnici koji se također ne slažu s Facebookovim potezom.

Facebook, ilustracija Facebookov prkos: Blokirali medijske sadržaje na svojoj mreži i stvorili kaotičnu situaciju za korisnike

Ako već nije jasno, Facebook nije kompatibilan s demokracijom. Prijetnja da će cijelu zemlju baciti na koljena ako ne prihvate njihove uvjete je ultimativno priznanje monopola, zapisao je američki kongresnik David Cicilline.

Nadamo se da će Facebook brzo ovo ispraviti, jer mi dijelimo važne, znanstveno utemeljene informacije u kritično vrijeme kad nije u ničijem interesu da se one izgube i da ih zamijene neprovjerene priče, poručio je Will Berryman, predsjednik Royal Institution of Australia koji izdaju znanstveni časopis Cosmos.

Facebookovo blokiranje vijesti usred pandemije, kad je točna informacija ključna za brzi odgovor javnog zdravstva, stvarno vam govori sve što trebate znati o tome kako Zuckerberg brine o Australskom društvu i koheziji, dodao je Chris Cooper, izvršni direktor Reset Australia.

Facebook je u krivu, Facebookov potez je bio nepotreban i naštetiti će njegovoj reputaciji u Australiji, poručio je Josh Frydenberg.

Ovo je alarmirajući i opasan tijek događaja. Blokiranje pristupa ključnim informacijama cijeloj zemlji usred noći je beskrupulozno, poručili su iz Human Rights Watch.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti