Plod rusko-američke ljubavi: Znanstvenici posve slučajno stvorili novu vrstu ribe pa se pokajali

Znanstvenici su posve slučajno stvorili novu vrstu ribe - hibrid ribe između ruske kečige i američke veslokljunke.

Branimir Vorša | 22.07.2020. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Genes znanstvenici su opisali kako su posve slučajno uspjeli stvoriti hibrida iz dvije ugrožene riblje vrste - ruske kečige i američke veslokljunke. Zapravo su pokušavali natjerati kečige da se razmnože aseksualno, ali tad su stvari krenule u nepoznate vode.

Kako su eksperimentirali s ginogenezom, koja omogućava vrstama da stvaraju podmladak aseksualnim putem, u procesu je i dalje potrebna sperma, samo što ona ne pridonosi stvaranju podmlatka, odnosno riblje mlađi. 

Prilikom odabira sperme znanstvenici su se odlučili za američku veslokljunku, no na njihovo iznenađenje, dogodila se prirodna oplodnja jajašaca.

Uopće nismo imali namjeru poigravati se s hibridizacijom, pojasnio je dr. Atilla Mozsar, koautor studije.

No bez obzira na to, hibridna su jajašca sazrela i stvorena je nova riblja vrsta, koju su mađarski znanstvenici nazvali "struddlefish".

Novi riblji hibrid izgleda kao kečiga, no ima izduljenu njušku. Usta ribe i dalje su ista kao i kod kečige te se nova vrsta i hrani na isti način.

Mađarski znanstvenici uspjeli su tako posve slučajno stvoriti stotine novih riba koje su i dalje žive, no njihova sudbina bila je zapečaćena onog trenutka kad su znanstvenici shvatili da su napravili nehotičnu pogrešku.

Tim je istaknuo da te ribe neće dalje umjetno razmnožavati, a trenutačno se nalaze u ribnjaku i s njima se postupa normalno, no jednom kad nestanu prirodnim putem, nestat će i zauvijek.

Puštanje nove i nepoznate vrste u divljinu moglo bi ozbiljno naštetiti lokalnim ekosustavima pa je njihovo držanje u zatočeništvu možda i najbolje rješenje, dok priroda ne obavi svoje.

Izvor: BGR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti