PMF priprema nastavne materijale koji će potaknuti financijsku pismenost učenika

Oko 60 posto učenika iskazuje interes za financijskom pismenošću, no profesorima nedostaju adekvatni materijali za prenošenje znanja iz ovog područja.

Martina Čizmić | 21.11.2022. / 13:49

Željka Milin Šipuš i Matija Bašić (Foto: PMF)

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu provodi projekt koji će kroz dodatan nastavnički materijal i zadatke vezane uz svakodnevne životne situacije pomoći u boljem razumijevanju financijske pismenosti učenika od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

U sklopu projekta Financijska pismenost u suvremenom matematičkom obrazovanju, studenti Matematičkog odsjeka PMF-a, pod vodstvom prof.dr.sc. Željke Milin Šipuš i doc.dr.sc. Matije Bašića, pripremaju obrazovne materijale za dodatno poučavanje učenika od 7. razreda do završetka srednje škole.

Kako ističu, koristi od projekta imat će nastavnici matematike kojima će biti osigurani pripremni materijali za nastavu matematike u području financijske pismenosti, a moći će se koristiti i u okviru međupredmetne teme Poduzetništvo. No, dodaju, najveću vrijednost projekta osjetit će učenici osnovnih i srednjih škola kojima će biti omogućena jasnija i primjenjivija znanja. To će pridonijeti boljem razumijevanju financijskih pojmova ključnih za odgovorno upravljanje osobnim financijama. Naposljetku, projekt pridonosi i obogaćivanju studijskih programa kroz razvoj dodatnih vještina studenata - budućih nastavnika matematike.

Na PMF-u smo prepoznali potrebu za dodatnom edukacijom učenika iz područja financijske pismenosti, što nam je dodatno potvrdila i anketa u kojoj su sudjelovali nastavnici matematike. Oni procjenjuju da oko 60 posto učenika iskazuje interes za financijskom pismenošću, no prema izjavama njih više od polovice nedostaju im adekvatni materijali za prenošenje znanja iz ovog područja. Pritom i sami nastavnici, njih čak 93 posto, ocjenjuju da bi učenici lakše usvajali gradivo uz primjere matematičkih zadataka iz svakodnevnog života, istaknuo je doc.dr.sc. Matija Bašić te naglasio da pripremaju materijale zahvaljujući kojima će učenici dobiti znanja primjenjiva u svakodnevnim situacijama, bez proširivanja obujma gradiva.

Neki od koncepata koji će se razmatrati u okviru projekta su izračun plaće, planiranje osobnih financija, štednja, otplata kredita, sigurnost u Internet bankarstvu i slično, a osim što će poboljšati razinu znanja u području financijske pismenosti, projekt će pridonijeti dodatnoj popularizaciji matematike i njezine primjene u praktičnim životnim situacijama.

Trenutno u suradnji sa studentima provodimo radionice koje će rezultirati s najmanje šest scenarija za poučavanja na temu financijske pismenosti, prilagođenih učenicima od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Materijale će moći koristiti svi zainteresirani nastavnici matematike koji će biti u prilici uključiti se i na radionice na kojima ćemo im sve skupa dodatno približiti. Scenariji će biti dostupni za besplatno preuzimanje web stranici projekta koja ostaje trajna baza znanja, izjavila je prof.dr.sc. Željka Milin Šipuš s PMF-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti