Po lektiru, umjesto u knjižnicu, na portal eLektire

Na portalu eLektire dostupno je 40 potpuno novih e-lektira, dok su 32 postojeće obogaćene brojnim dodatnim sadržajima.

Martina Čizmić | 08.11.2018. / 16:41

Djevojčica čita (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U okviru pilot-projekta e-Škole CARNET je, u suradnji s Bulaja nakladom, digitalizirao 72 nove inačice lektirnih djela. Riječ je o 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih e-lektira koje su dostupne na istoimenom portalu eLektire. One se mogu čitati na stolnom ili prijenosnom računalu, e-čitaču, tabletu, pametnom telefonu ili drugom mobilnom uređaju u svim formatima (PDF, EPUB, web-format i Brailleov digitalni format).

CARNET-ov portal eLektire već punih devet godina omogućuje jednostavan, brz i praktičan pristup školskoj lektiri, a od ove jeseni dostupno je 40 potpuno novih e-lektira, dok su 32 postojeće obogaćene brojnim dodatnim sadržajima.

Dodatni sadržaji podrazumijevaju bilješke o piscu i djelu koje pored opisa života autora donose i prikaz djela u povijesno-umjetničkom kontekstu. Korisnici na raspolaganju imaju i rječnik manje poznatih termina, žargona i dijalektizama koji doprinosi boljem razumijevanju lektire. Kako bi se učenike zainteresiralo i motiviralo da pročitaju cjelovito književno djelo izrađeni su multimedijalni sadržaji, tzv. audio i video mamci s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

Sve e-lektire prilagođene su učenicima s teškoćama. Uz već spomenuti prijevod na hrvatski znakovni jezik, dostupne su i u posebnom formatu koji je prilagođen čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima. U zvučnom su obliku u cijelosti dostupne knjige kao što su Hektorovićevo "Ribanje i ribarsko prigovaranje", Goetheov "Werther", Gundulićeve "Suze sina razmetnoga", "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić, Baumov "Čarobnjak iz Oza", "Gulliverova putovanja" Jonathana Swifta i druge. One su izrađene s ciljem pojašnjavanja i pomoći osobama s teškoćama u čitanju, ponajprije osoba s disleksijom, ali i pojašnjavanja, učenja pravilnog izgovora i razvoja vještine slušanja kod svih učenika.

Tri lektirna djela, "Priče iz davnine", "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" i "Prosjak Luka" izrađena su u obliku građe lagane za čitanje posebno prilagođene učenicima s poteškoćama u čitanju i razumijevanju teksta. Za one koji žele znati više tu su upute i smjernice koje učenike ohrabruju na traženje novih informacija i potiču ih na aktivnosti primjerene njihovoj dobi. Kako bi provjerili svoje znanje i razumijevanje na zabavan i jednostavan način, učenici mogu ispuniti i literarni kviz.

Pristup svim sadržajima na portalu potpuno je besplatan i dostupan je učenicima i studentima, kao i njihovim nastavnicima te profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr, ali lektiru mogu čitati i svi ostali zainteresirani uz prethodnu prijavu na portalu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti