Počela arheološka istraživanja na jednom od najznačajnijih lokaliteta na Jadranu

U prvoj fazi radova koji će trajati 30-ak dana cilj je utvrditi prostire li se istočna isejska nekropola i dalje u smjeru sjevera na navedenom lokalitetu.

Zimo Zimo | 19.05.2022. / 11:18

Arheološka istraživanja na Visu (Foto: Vis d.d.)

Počela su arheološka istraživanja na lokalitetu Vlaška Njiva unutar zaštićene zone antičke Ise na otoku Visu gdje se ispituje postojanje dodatnih grčkih i rimskih grobova koji su nastali u vremenu od 4. stoljeća pr. Kr. do kasne antike.

Riječ je o svojevrsnom nastavku arheološkog istraživanja iz 1983. godine kada je otkriven lokalitet antičke nekropole grada Ise s 249 grčkih i rimskih grobova u kojima su pronađeni izuzetno vrijedni nalazi koji se trenutno mogu pogledati na izložbi „Vis-à-Vis“ u Arheološkom muzeju u Splitu, koji je tada vodio iskapanja.

Prema riječima voditeljice istraživanja dr. sc. Marine Ugarković s Instituta za arheologiju, u prvoj fazi radova koji će trajati 30-ak dana cilj je utvrditi prostire li se istočna isejska nekropola i dalje u smjeru sjevera na navedenom lokalitetu.

Pretpostavljamo da postoje grčki i rimski grobovi i na prostoru koji se nalazi u blizini već definiranog dijela nekropole, stoga nam je želja pronaći ih te pažljivo dokumentirati otkrivene nalaze, kazala je Ugarković najavivši i sljedeće faze u kojima imaju želju istražiti prostor između postojećeg hotela i bedema grada Ise na kojima se pretpostavljaju bogati i najstariji grobni nalazi.

Drevni otočni grad Isa (Issa), koji su prema pisanim izvorima osnovali sirakuški Grci u 4. st. pr. Kr. na mjestu današnjeg Visa (Gradina), jedan od najznačajnih arheoloških lokaliteta na Jadranu te jedan od najstarijih urbanih središta (ako ne i najstariji) u Republici Hrvatskoj. Sačuvan mu je perimeter gradskih zidova, ostaci helenističkog urbanizma i arhitekture, a trenutno je i jedini grčki grad u Hrvatskoj s otkrivenim nekropolama na lokalitetima Martvilo i Vlaška Njiva.

Vrhunski tim arheologa i studenata arheologije na čelu s Marinom Ugarković koja je doktorirala upravo na temi pogrebnih obreda grčke Ise te je autorica znanstvene monografije o nekropoli na Vlaškoj Njivi upotpunili su i Eduard Visković i Maja Vidović, a cilj ovog tima je da pronađeni nalazi budu javno dostupni i prezentirani kako bi se širila svijest o važnosti povijesnih nalazišta čime stječemo dodatna znanja o kulturama, ljudima i običajima koji su u našim mjestima živjeli davno prije nas.

Arheološke istražne radove naručilo je društvo Vis d.d. u čijem vlasništvu je hotel Issa i na čijoj se parceli nalaze potencijalno vrijedni arheološki nalazi, a istraživanja vode Institut za arheologiju i Kantharos d.o.o.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti