Počela je škola i roditelji imaju neočekivani problem – Fortnite!

Dio školaraca ovog ljeta nije se odvajao od Fortnitea i roditelji strahuju kako bi ova igra mogla utjecati i na njihov uspjeh u školi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2018. / 08:33

Fortnite (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Svaki puta prilikom početka nove školske godine roditelji imaju iste probleme sa školarcima – nakon slobodnog ljeta bez briga kada su djeca mogla ići kasno spavati i vrijeme, među inim, provoditi uz videoigre do kasnih noćnih sati, sada se treba vratiti u stvarnost školskih klupa i svakodnevne obveze, što naravno nije lako.

Umjesto u ponoć ili jedan ujutro, djeca sada trebaju ići ranije spavati kako bi novi radni dan dočekali spremni i odmorni, a ne s podočnjacima nakon cjelonoćnog igranja. No, ove je godine situacija malo drugačija pa će se i roditeljima i djeci biti malo teže prilagoditi se novom rasporedu koji diktira škola, a razlog je – Fortnite.

Veliki broj školaraca (i onih starijih naravno) proveo je veliki dio ljeta s telefonom u ruci ili igrajući na računalu ili konzolama ovu trenutno najpopularniju igru na svijetu i teško će preko noći prekinuti s njenim igranjem ili igrati samo npr. vikendom.

"Ovo je 2018. godina, naša djeca igraju videoigre"

O njenoj ovisnosti već smo više puta pisali te ćemo samo podsjetiti da su zbog Fortnitea i djeca od 7-8 godina završila na odvikavanju od videoigara, a neki ne žele otići na WC dok traje igra pa uriniraju po jastucima i kaučima – što dovoljno govori kako je stanje s ovisnosti o Fortniteu alarmantno. Također, djeca osjećaju i pritisak vršnjaka ako nisu dovoljno dobra u igri pa neki roditelji čak plaćaju instrukcije iz ove igre kako bi bili što uspješniji.

U SAD-u je situacija toliko izmakla kontroli da su na Facebooku otvorene brojne grupe za potporu roditeljima čija su djeca opsjednuta ovom igrom te su roditelji prilično zabrinuti oko utjecaja ove igre na uspjeh u školi tijekom ove godine. Čini se da mladi, odnosno dobar dio njih svaku sekundu slobodnog vremena provodi za računalima i s telefonima u ruci, često igrajući upravo Fortnite – dok bi to vrijeme mogli pametnije iskoristiti, za učenje, dodatnu edukaciju ili provođenje vremena vani s prijateljima.

No, kako je zaključila majka jednog mladića koji obožava Fortnite u razgovoru s novinarima NBC-a: "Ovo je 2018. godina, naša djeca igraju videoigre" te smatra kako su mobiteli i igranje igara način na koji nove generacije provode vrijeme.

I roditelji se trebaju prilagoditi Fortniteu

Dio roditelja pa čak i profesora ovu igru iskorištava u svoju korist i za bolje povezivanje s djecom i učenicima, odnosno roditelji za dobro ponašanje i obavljanje svakodnevnih obveza djecu sada nagrađuju s virtualnim novcem koji se može iskoristiti u ovoj igru za kupovinu virtualnih alata.

Dječji psiholog Adam Pletter putem grupe na Facebooku pozvao je roditelje da, prije nego krenu s ograničenjima koja će svojoj djeci postaviti oko Fortnitea, prvo prouče samo osnove igre jer u ovom slučaju ne pali vremensko ograničenje. Naime, cilj igre je preživjeti na otoku pa je nemoguće znati koliko će vremena trajati jedna igra, a ako roditelji već puštaju dijete da igra i uživa, najbolje ga je pustiti da odigra partiju do kraja, nego ga prekinuti u igranju.

Jedan od problema na koji je naišao u radu s djecom i njihovim roditeljima jest i što oni postavljaju različita ograničenja oko vremena igranja jer ako jedan roditelj zabrani igranje nakon škole, a drugi roditelji dopuste svojoj djeci igranje, onda se to dijete neće imati s kim igrati vani jer su svi njegovi prijatelji doma, za računalima, telefonima ili konzolama i bore se za preživljavanje na virtualnom otoku, zanemarujući stvaran svijet oko sebe.

Izvor: NBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti