Počinje STEM festival - poslastica za zaljubljenike u tehnologiju, prirodoslovlje i znanost

Cilj je festivala pružiti priliku za razvoj djeci i mladima u području STEM-a, upoznati ih s novim inovativnim metodama učenja i načinima dolaska do otkrića i rezultata u STEM-u.

Martina Čizmić | 18.10.2022. / 15:57

STEM Festival (Foto: HUKI)

Svi koje zanimaju teme, noviteti i trendovi iz svijeta znanosti i tehnologije, a posebno mladi u dobi od 13 do 19 godina, od 20. do 22. listopada mogu uživati u STEM festivalu. 

Kako ističu organizatori, festival je dio projekta „STEM akademija“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja, Visokim učilištem Algebra i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je festivala pružiti priliku za razvoj djeci i mladima u području STEM-a, upoznati ih s novim inovativnim metodama učenja i načinima dolaska do otkrića i rezultata u STEM-u. Osim zanimljivih predavanja na raznolike STEM teme, festival će biti prava poslastica za one koji uživaju u praktičnim zadatcima kao što su eksperimenti, pokusi, demonstracije i razne radionice.

Tijekom trodnevnog festivala brojni će predavači i izlagači na interaktivan način predstaviti zanimljivosti, novitete i inovacije iz svijeta znanosti i tehnologije. 
Neke od tema koje će se pokriti bit će Život u sjeni nuklearnog gdje će sudionici mjeriti radioaktivnost stvari koje nas okružuju; radit će vlastitog robota na predavanju/izlaganju Izradi svog PizzaBota; Sedam zapanjujućih činjenica o svemiru otkrit će brojne tajne o jednoj od najvećih enigmi današnjice; kemijski pokusi izvodit će se tijekom izlaganja Boje inženjerstva; uz još mnoštvo raznih i zanimljivih drugih tema.

Zatvorena će se predavanja održavati u učionicama svakih sat vremena, a njihove teme dotiču se raznih STEM područja - od farmacije i funkcioniranja robota do kvantne fizike i nuklearne energije – tako da dinamike sigurno neće nedostajati.

Oni kojima je zanimljivo doći na zatvorena predavanja u petak i/ili subotu, trebali bi se prijaviti putem prijavnog obrasca za individualno sudjelovanje, ili kao grupa, za grupno sudjelovanje.

No, osim zatvorenih radionica za sve su sudionike organizirane brojne radionice u izložbenom prostoru u predvorju Visokog učilišta Algebra. Ovdje se očekuju brojne demonstracije, eksperimente i igre s područja umjetne inteligencije, robotike, prirodnih znanosti, svemira, informatike, ljudskog tijela i brojnih drugih. Za sudjelovanje na radionicama u izložbenom prostoru nije potrebna prethodna najava.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti