Pod stresom ste? Ova jednostavna aktivnost mogla bi vas umiriti već za nekoliko minuta

Dovoljno je tek 10-15 minuta, dva puta dnevno da biste smanjili razinu stresa.

Marko Šepat / Stipe Sladoljev / gol.hr | 15.10.2023. / 10:50

Stres (Foto: Getty Images)

 Moderan način života sa sobom donosi i određenu razinu svakodnevnog stresa. I dok se različiti ljudi, na različite načine bore sa stresom (od vježbanja, odlazaka u prirodu do pjevanja i plesanja), znanstvenici su otkrili jednostavan i lak način kako brzo smanjiti razinu stresa.

Stres na poslu, ilustracija Stres na poslu može biti poguban, pogotovo za ovu grupu ljudi

Studija objavljena u medicinskom časopisu Cureus, pratila je 23 muškaraca i žena u dobi od 18 do 60 godina tijekom dana i mjerila njihovu razinu stresa. Ispitanici su nosili uređaj koji je mjerio broj otkucaja srca, ali i koliko vježbaju, spavaju i - pjevuše.

Znanstvenici su im dali točne upute. Kad god su bili pod stresom, trebali su duboko udahnuti do četiri sekunde, a zatim šest do osam sekundi pjevušiti neku melodiju.

Rezultati su iznenadili i same znanstvenike. Ispitanici koji su u stresnim situacijama pjevušili, zabilježili su najmanju razinu stresa. No,kako pjevušenje može biti tako umirujuće?

Prema jednoj teoriji, pjevušenje odnosno vokalizacija neke melodije zatvorenih usta, pokreće parasimpatički živčani sustav koji ima umirujući učinak u stresnim situacijama.

Stres na poslu, ilustracija Pod stresom ste? Evo koje aktivnosti znanstvenici preporučuju kako biste bili sretniji

Stoga znanstvenici savjetuju da, za smanjenje stresa, dva puta dnevno barem 10 do 15 minuta - pjevušimo.

Tako da, kad se sljedeći put nađete u prometnoj gužvi, slobodno počnite pjevušiti. Smanjit ćete razinu stresa i skratiti si vrijeme čekanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti