Podaci Duolinga: Evo kada je najbolje učiti strane jezike

Najbolje vrijeme za učenje stranih jezika, ali i općenito, jest prije spavanja, a jako je važno redovito učiti i ponavljati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2018. / 09:15

Noćno učenje (Foto: Thinkstock9

U koje je doba dana najbolje učiti strane jezike? Odgovor na ovo pitanje na temelju analize brojnih podataka dali su iz Duolinga, kompanije čijom se aplikacijom koristi velik broj korisnika za učenje stranih jezika.

U Duolingu su analizirali podatke i navike učenja desetaka tisuća ljudi koje su podijelili u 14 grupa – ovisno o tome kada koriste aplikaciju, odnosno uče jezik – rano ujutro, tijekom dana, popodne, navečer, prije spavanja itd. Pokazalo se kako su najbolje rezultate postigli korisnici koji su jezike učili prije spavanja, između 22 i 24 sata. Ova grupa ostvarila je najbolje rezultate od svih grupa, odnosno bolji su od skoro 53 posto prosječnih korisnika.

Osim učenja prije spavanja, za pamćenje i bolje rezultate važan je još jedan faktor – konstantnost, odnosno važno je imati rutinu i redovito učiti. Npr. korisnici koji nisu konstantno koristili ovu aplikaciju te su povremeno učili ostvarili su lošije rezultate, a zanimljivo, najlošije rezultate ostvarili su korisnici koji su učili tijekom tjedna, ali ne i tijekom vikenda.

Iz Duolinga su se na ovo su se istraživanje odlučili na temelju jednog istraživanja iz kolovoza 2016. čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psychological Science. Rezultati tog istraživanja pokazali su pozitivan utjecaj spavanja na pamćenje i učenje. Jedna grupa ispitanika učila je ujutro i ponavljala naučeni sadržaj navečer, dok je druga grupa isti sadržaj učila prije spavanja i ponavljala ujutro – nakon tjedan dana pokazalo se kako je grupa koja je učila navečer i ponavljala ujutro zapamtila puno više gradiva.

Rezultati Duolinga pokazuju slične rezultate – najbolje je učiti prije spavanja i u učenju biti redovan, a ovakav način učenja, naravno, ne odnosi se samo na strane jezike, već se može općenito primijeniti.

Izvor: Quartz 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti