Pogled iz perspektive insekata: Minijaturna kamera na leđima kukaca otkriva potpuno novi svijet oko nas

Znanstvenici su napravili minijaturni sustav s kamerom koji im daje dosad neviđen pogled u svijet insekata, ali i otvara mogućnost za zlouporabu.

Martina Čizmić | 16.07.2020. / 14:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jeste li ikad čuli izraz "želio bih da sam muha na zidu"? Znanstvenici Sveučilišta Washington nisu smislili kako da se ljudi pretvore u muhe, ali su smislili kako da muhe pretvore u prave špijune.

Osmislili su i napravili minijaturnu bežičnu kameru koju mogu postaviti na leđa insekata i tako dobiti potpuno novi pogled na svijet. Kamera, koja šalje video na pametni telefon, zapravo sjedi na mehaničkoj ruci koja se može kretati u radijusu od 60 stupnjeva. To omogućuje gledatelju da snimi fotografije i video u visokoj rezoluciji ili jednostavno prati što se događa u svijetu kukaca. Cijeli sustav teži svega 250 miligrama, a tijekom istraživanja znanstvenici su ih namjestili na leđa nekoliko kukaca i robota-kukaca.

Stvorili smo lagan sustav bežične kamere koji može uhvatiti svijet iz perspektive kukca, istaknuo je jedan od autora Shyam Gollakota.

Glavna je prednost te kamere u tome što koristi vrlo malo energije, a kako bi to postigli, znanstvenici su se okrenuli rješenjima iz prirode.

Baš kao i kod kamera, vid kod životinja troši mnogo energije. Kod velikih životinja, kao što su ljudi, to nije toliko primjetno. No mali insekti poput muha koriste 10-20 posto svoje energije samo kako bi njihovi mozgovi radili i procesuirali slike oko njih. Kako bi smanjili potrošnju energije, brojni kukci imaju samo jedan dio oka koji vidi u visokoj rezoluciji i okreću glavu u smjeru u kojem trebaju vidjeti bolje, pojasnio je Sawyer Fuller, jedan od članova tima.

Slično su napravili i kod ove male kamere. Koristili su crno-bijelu kameru niske rezolucije koja je montirana na mehaničku ruku i može pregledavati okoliš u kojem se kukac nalazi. Kad žele promijeniti položaj kamere, znanstvenici puštaju višu voltažu kroz ruku koja onda savija materijal u određeni položaj. Kad prestane dotok struje, materijal se vraća u neutralan položaj u roku od minute. Položajem kamere upravljaju s pametnog telefona, putem Bluetootha.

Kako bi ipak štedjeli bateriju, znanstvenici su na leđa insekata stavili i mali akcelerometar koji je detektirao kad se insekt kreće. Tako su umjesto jednog do dva sata snimanja, mogli snimati šest i više sati.

Cijeli sustav uspjeli su postaviti i na najmanjeg autonomnog robota na svijetu. Ovaj robot veličine nokta koristi vibracije kako bi se kretao, a troši izuzetno malo energije. Kako bi osigurali da fotografije nisu mutne (zbog vibracija), znanstvenici su programirali robota da zastane kad treba napraviti fotografiju i potom se nastavi kretati brzinom od 2-3 centimetra u sekundi. Takav robot može se kretati i snimati oko 90 minuta.

Iako su znanstvenici željeli napraviti malog robota kako bi dobili uvid u svijet insekata, svjesni su da zbog male veličine sa sobom povlači i cijeli niz pitanja sigurnosti. Primjerice, netko bi takvog robota ili sustav kamere mogao iskoristiti kako bi špijunirao druge osobe bez njihova znanja (sjećate se muhe na zidu s početka priče?). No znanstvenici se nadaju kako će se njihov izum koristiti za istraživanje na području biologije ili otkrivanju novih staništa, a ne za prisluškivanje razgovora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti