Pogled u budućnost: Pogledajte kako izgleda kad kuću gradi 3D printer

Ovo je prva katnica koju je isprintao 3D printer i u sebi ima sve što je potrebno za ugodan život.

Martina Čizmić | 20.07.2020. / 15:03

Budućnost građevinske industrije možda više neće ovisiti o tome ima li na tržištu dovoljno kvalificiranih radnika ili ne. Naime, zidare bi mogli zamijeniti 3D printeri.

Kako bi to izgledalo, pokazali su u belgijskoj građevinskoj kompaniji Kamp C, koja je vlasnik najvećeg 3D printera u Europi. Printer je, koristeći posebnu mješavinu betona, uspio isprintati kuću na kat, i to u relativno kratkom periodu. Dosad su pomoću 3D printera bile građene prizemnice u sklopu različitih projekata diljem svijeta, ali ovo je prvi put da je pomoću 3D printera isprintana katnica. 

Konačni je rezultat kuća veličine 90 kvadratnih metara, koja je dovoljno velika za stanovanje, a napravljena je brže i jeftinije od klasične kuće.

Materijal je tri puta snažniji od onog koji se koristi u konvencionalnoj gradnji kuće, a smanjena je i količina armiranog željeza koja se obično koristi. Printanjem pomoću 3D printera, procjenjujemo da smo uštedjeli 60 posto na materijalu, vremenu i ukupnom budžetu, istaknula je voditeljica projekta Marijke Aerts. Radi se o europskom projektu C3PO koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

No bez brige, 3D printanje neće tako skoro postati norma u graditeljstvu. I ovaj je primjer napravljen više kako bi se pokazalo što je sve moguće napraviti i što bi se sve moglo napraviti u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti